Päätin valtuustokauden alussa äänestäjien kuluttajansuojan ja avoimuuden lisäämiseksi kirjoittaa vuosittain poliittisen toimintakertomuksen, jossa käyn läpi keskeisimmät poliittiset tekoni, puheeni ja aloitteeni. Olen aiemmin kirjoittanut poliittiset toimintakertomukset vuosilta 2013 ja 2014. Tässä tekstissä käsittelen vuoden 2015 poliittisia toimiani.

Oulun kaupunginvaltuusto

Oulun kaupunginvaltuuston kokouksissa puhuin Oulun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien toteutumisen seurannasta, esteettömyydestä joukkoliikenteessä ja kirjastoissa, varavesijärjestelmästä, vuoden 2014 ympäristötilinpäätöksestä ja puolustin lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta ja nykyisiä varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja.

Vuonna 2014 osallistuin Oulun kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan, ja kädenjälkeni näkyy asiakirjassa erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsittelevässä osiossa. Lisäksi edellä mainitut suunnitelmat ovat hyviä, joten olisi surullista nähdä, että ne vain pölyttyisivät arkistoissa.

Erityisen intohimoisesti olen suhtautunut esteettömyyden edistämiseen. Minusta on tärkeää, että jokainen voi elää täysipainotteista elämää omasta terveydentilastaan riippumatta. Julkisten palvelujen pitäisi olla kaikkien käytettävissä.

Päätös lasten subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopumisesta ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamisesta oli minulle vuoden pahin pettymys. Oulun kaupunginvaltuusto päätti toteuttaa Sipilän hallituksen mahdollistamat säästötoimenpiteet täysimääräisesti toisin kuin monet muut suuret kaupungit.

hakkarainen_grillaus
Ny rillataan!

Vuoden aikana tein neljä valtuustoaloitetta, joista kolme hyväksyttiin. Neljäs, toistaiseksi käsittelemätön aloitteeni koskee maksutonta vammaispysäköintiä Kivisydämeen, ja se käsitellään ensi vuonna.

Tammikuussa tein aloitteen Oulun kaupungin ostolaskutietojen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Aloite hyväksyttiin, mihin olen valtavan tyytyväinen. Helsingissä on arvioitu, että ostolaskutietojen julkisuus lisää säästöjä ostoissa 1-2 prosentin verran, mikä saattaa kuulostaa pieneltä, mutta Oulun kaupunki tekee vuosittain niin paljon ostoja, että summa kohoaa varovaisestikin arvioiden miljooniin euroihin.

Kesällä tein aloitteen ruokailu- ja grillauspaikkojen lisäämisestä Oulun puistoihin ja rannoille. Yhdyskuntalautakunta käsitteli aloitteeni joulukuussa ja hyväksyi sen. Parin vuoden sisällä näemme uusia grillauspaikkoja rannoilla ja puistoissa.

Syksyllä tein aloitteen sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämisestä. Esitin, että nuorten kanssa työskenteleville tarjotaan koulutusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten kohtaamiseen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla on kolmin-nelinkertainen itsemurhariski muuhun väestöön verrattuna.

Itsenäisyyspäivänä sain kunnian esittää Oulun kaupungin tervehdyksen Suomen kansalaisuuden saaneiden juhlassa Madetojansalilla.

Aiempien vuosien tapaan toimin kaupunginhallituksen edustajana Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitoksen johtokunnassa, jossa minulla on vain puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Kansalaisaktivismi

hakkarainen_yanar
Minä ja kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.) Helsinki Priden puistojuhlassa.

Keväällä ja alkukesästä kirjoitin mielipidekirjoituksia siitä, minkä vuoksi kuntien ei ole syytä lähteä investoimaan taloudellisesti riskialttiiseen ydinvoimaan.

Kesäkuussa osallistuin Helsinki Prideen viidennettä kertaa. Siitä on muodostunut minulle tärkeä perinne.

Heinäkuussa pidin puheen Oulun Meillä on unelma -mielenilmauksessa. Tuntui hienolta päästä puhumaan niin tärkeään tapahtumaan. Tosin sen jälkeen sain törkypostia enemmän kuin koskaan aiemmin.

Elokuussa kirjoitin Rauhan Tervehdykseen vastineen tuomiorovasti Matti Pikkaraisen tekstiin, jonka mukaan tasa-arvoinen avioliittolaki uhkaa sananvapautta.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa sain aikaan sen, että sen jakamien erityistoiminta-avustusten kriteereihin lisättiin, että hakemusten yhteyteen täytyy liittää edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös. Näin varmistetaan, että rahoja ei käytetä väärin.

Erosin lokakuussa edustajiston jäsenyydestä, koska sain ylioppilaskunnasta työpaikan. Sama henkilö ei voi olla samanaikaisesti sekä ylioppilaskunnan edustajiston jäsen että työntekijä. Aloitin ylioppilaskunnan viestintäasiantuntijana lokakuussa.

Muuta

Kirjoitin blogiini vuoden aikana yhteensä 19 kertaa. Lisäksi kirjoitin lähes viikoittain Facebookiin ja Twitteriin.

Vuoden aikana tekemäni valtuustoaloitteet saivat paljon näkyvyyttä. Esimerkiksi pelkästään Kaleva kirjoitti grillausaloitteestani neljään eri otteeseen printtilehdessään ja muutamaan otteeseen nettisivuillaan.

Keväällä osallistuin eduskuntavaaleihin. Niiden tulos jäi minun osaltani laihaksi.