Lähetin Kalevaan viime viikolla mielipidekirjoituksen, joka ilokseni julkaistiin tänään. Toimitus oli kuitenkin hiukan muuttanut otsikkoa – liitän tähän alle lehdessä julkaistun version kirjoituksesta. Alkuperäinen otsikko olisi ollut sama kuin tämän blogitekstin otsikkokin.

Aikalisä ydinvoimapäätökselle

(Julkaistu Kalevan mielipidepalstalla 22.06.2010)

Alpo Isomäki kritisoi vihreitä mankala-mallin laillisuuden selvityttämisestä EU:n komissiolla (Lukijan sivu 17.6.). Selvitysten ja valmistelun kritisointi onkin tyypillistä ydinvoiman kiirehtijöille.

Heinäkuun alussa äänestykseen tulevien ydinvoimalupien valmisteluprosessi on ollut hätäinen ja täynnä epäselvyyksiä.

Ydinvoimalat halutaan runnoa läpi liian kiireisellä aikataululla.

Kansanedustajien kesätaukoa siirretään kolmatta kertaa eduskunnan historiassa vain, jotta edustajat joutuisivat tekemään puutteellisin tiedoin yli tuhansien vuosien päähän vaikuttavan päätöksen.

Esimerkiksi tästä syystä eduskunnan ympäristövaliokunta otti lupiin kielteisen kannan.

Ylimääräisen ydinvoiman valmisteluprosessi kerää kritiikkiä niin ydinvoiman vastustajilta kuin sen kannattajiltakin – eikä ihme.

Elinkeinoministeriön sähkönkulutusennusteita on vanhan teollisuuden toimesta muunneltu osoittamaan tarvetta kahdelle uudelle reaktorille, vaikka virkamiehet ovat todenneet tarvetta olevan korkeintaan yhdelle.

Ydinvoimalupia valmistellut ylin virkamies on todettu jääviksi johtuen kytköksistä toiseen luvanhakijaan, Fennovoimaan. Lisäksi EU:n komissio vaatii nyt Suomea perustelemaan, miksi mankala-periaate – jolle teollisuuden hyöty ydinvoimasta perustuu – ei muka olisi osinkoverotuksen kiertämistä.

Kansalaisilla on oikeus odottaa päätösten takana olevan kestäviä perusteluja, erityisesti näin pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavissa tapauksissa.

Prosessin aikataulu on selkeästi ollut liian kireä, eikä kaikkia päätöksen vaikutuksia ole ehditty pohtia riittävän perusteellisesti. Alle kahdessa viikossa asiaan tuskin tulee muutosta, ja siksi ydinvoimapäätökseen on otettava aikalisä. Parasta olisi palauttaa molemmat luvat uuteen valmisteluun.

Janne Hakkarainen
puheenjohtaja
Oulun vihreät nuoret ry

Ydinvoimamaanikot eivät siedä selvityksiä

9 thoughts on “Ydinvoimamaanikot eivät siedä selvityksiä

 • 22.06.2010 01:18:sta
  Permalink

  Loistava kirjoitus!

  On harmillista, että Pekkarinen kumppaneineen ei suostu tutkailemaan maailman realiteetteja koko poliittisen uransa tärkeimmässä päätöksessä. Oikea vaihtoehto olisi lykätä ydinvoimaäänestys ensi hallituskaudelle, jotta kansalaiset pääsisivät vaihtamaan ydinvoimayhtiöiden lobbaamat edustajat paremmin omia näkemyksiään edustaviksi.

 • 22.06.2010 01:40:sta
  Permalink

  Tämä oli hyvä pätkä. Läpi koko ydinvoiman lisärakentamista koskevan keskustelun olen toivonut enemmän puhetta päätöksenteon avoimuudesta, demokraattisuudesta ja varsinkin laillisuudesta ja vähemmän jumittamista puolesta / vastaan -akselilla.

  Vihreät eivät ilmeisesti vaatineet ydinvoimaäänestyksen siirtämistä näissä minihallitusneuvotteluissa?

 • 23.06.2010 11:12:sta
  Permalink

  Kritiikin kritiikkiä.

  Minua häirinnyt nyt pitemmän aikaa ydinvoiman vastustajien argumenttien luisuminen tienviereen. Minusta kirjoituksesi on yksi esimerkki aiheesta. Kun asipitoiseen kritiikkiin ei löydy niin painavaa sisältöä että sillä voitaisiin esitystä horjuttaa niin lähdetään rapauttamaan esittäjien uskottavuutta.

  Päätösten lykkääminen on samoin työkalu jolla pyritään muuttamaan joskus jo syntyneitä päätöksiä. Haudataan se johonkin selvitysryhmään, mielellään lopullisesti. Tämä tuntuu olevan toinen taktiikka jota sovelletaan sisältökritiikin puuttuessa.

  En tiedä olenko minä ainoa joka haluaisi palata keskusteluun asiasta sen vieruksien sijasta.

 • 23.06.2010 19:28:sta
  Permalink

  Heikki,

  päätöstä tehdessä pitää sekä prosessin että argumenttien olla kunnossa. Ydinvoiman vastustajat ovat osoittaneet lupapäätösten valmistelun puutteelliseksi ja puolustajien argumentit teollisuuden tekaisuiksi. Ydinvoimasta on ”keskusteltu” asia-argumentein koko kevät, mutta lobbareiden aivopesemät tahtopoliitikot ja heidän taustaryhmänsä eivät ole tahtoneet kuunnella.

  Kevään ja kesän vaihteessa julkisuuteen on sitten vuotanut tietoja, joiden mukaan koko ydinvoimalupien valmisteluprosessi on yksi suuri tsoukki. Muun muassa tästä syystä ympäristövaliokunta otti lupiin kielteisen kannan.

  Demokratia on kankeaa ja se maksaa, mutta kansalaisilla on oikeus odottaa edustajiltaan avoimesti valmisteltuja ja hyvin perusteltuja päätöksiä.

 • 23.06.2010 20:18:sta
  Permalink

  Vaalipäällikköni Konsta ehtikin jo käyttää kaikki ne argumentit, joita olin pyöritellyt päässäni miettiessäni tätä vastausta.

  Valmisteluprosessi on jo itsessään tärkeä, koska se vaikuttaa tehtävään päätökseen. Tämä on mielestäni aika itsestäänselvää – tai ainakin sen pitäisi olla. Olen lisäksi sitä mieltä, että mankala-periaatteen laillisuuden selvittäminen on tiukkaa asiaa, eikä keskustelua keskustelun vierestä.

  Voi olla, että olen tylsämielinen ihminen, mutta näin merkittävissä päätöksissä ei saa kiirehtiä turhaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *