Maakuntahallitus on hyväksynyt Hanhikiven ydinvoimalaa koskevan maakuntakaavaehdotuksen ja esittää maanantaina 22.2. maakuntavaltuustolle kaavan hyväksymistä. Oulun vaalipiirin Vihreät, Oulun seudun Vihreät naiset sekä Oulun vihreät nuoret lähettivät useisiin eri medioihin kannanoton, jonka ainakin Oulu-lehti on julkaissut. Kannanotossa mainitusta Laguna-hankkeesta voi lukea Suomen kuvalehdestä.

Ydinvoiman rakentaminen on lyhytnäköistä ja edesvastuutonta

(Julkaistu Oulu-lehden mielipidepalstalla 21.02.2010)

Oulun vaalipiirin Vihreät, Oulun seudun Vihreät naiset sekä Oulun vihreät nuoret vastustavat Fennovoiman aikeita rakentaa Pyhäjoen Hanhikivenniemeen ydinvoimala. Edustajamme maakuntahallituksessa jätti kaavamuutosta puoltavaan esitykseen eriävän mielipiteensä 25.1.

Hanhikiven ydinvoimala todennäköisesti hankaloittaisi toteutuessaan Pyhäjärven kaivokseen suunniteltua, eurooppalaisen astrohiukkasfysiikan merkittävintä neutriinotutkimusta, koska sen aiheuttama taustasäteily häiritsisi 140 kilometrin päässä, maan uumenissa olevia mittauslaitteita.

Ydinvoimalahankkeesta tehdyn YVA:n ja lisäselvitysten mukaan ydinvoimalan lauhdevedet järkyttäisivät Hanhikiven edustalla hyvin säilynyttä ja hyvin herkkää vesiekosysteemiä eli käytännössä rehevöittäisivät lähialueiden vesistöä ja rantoja, millä puolestaan olisi dramaattisia vaikutuksia etenkin alueen uhanalaisiin kasvilajeihin.

Hanhikiven alueella – eli suunnitellun ydinvoimalan välittömällä vaikutusalueella – on useita luonnonsuojelullisesti tärkeitä kohteita. Hanhikivenniemi edustaa äärimmäisen uhanalaiseksi määriteltyä luontotyyppiä, joka hankkeen toteutuessa menettäisi merkityksensä yhtenäisenä, luonnon monimuotoisuuden kannalta erittäin merkittävänä kokonaisuutena.

Lisäksi alue on luokiteltu arktisen linnuston päämuuttoreitillä sijaitsevaksi, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäväksi lintualueeksi, jolla esiintyy myös useita uhanalaisia lintulajeja.

Hanhikiveen ydinvoimalaa haikailevalla Fennovoimalla ei myöskään ole loppusijoituspaikkaa tiedossa ydinjätteelle.

Meneillään oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimalan loputtomiin venähtänyt rakennusprojekti on selvästi osoittanut, ettei voimalan rakennus juurikaan työllistä paikallisia.

Itse asiassa suurin osa urakoista on mennyt ulkomaisille yhtiöille, jotka ovat tuoneet maahan omat työntekijänsä.

Lisäydinvoiman rakentaminen maahamme on erittäin lyhytnäköistä ja edesvastuutonta: aivan kuin pakastaisi mansikat karoineen, koska ei viitsi perata niitä, ja jättäisi ne perinnöksi lapsilleen, eli jonkun toisen huoleksi.

Paula Pohjanrinne
puheenjohtaja, Oulun vaalipiirin Vihreät ry

Satu Haapanen
puheenjohtaja, Oulun seudun Vihreät naiset ry

Janne Hakkarainen,
puheenjohtaja, Oulun vihreät nuoret ry

Ydinvoiman rakentaminen on lyhytnäköistä ja edesvastuutonta

2 thoughts on “Ydinvoiman rakentaminen on lyhytnäköistä ja edesvastuutonta

 • 14.05.2010 09:49:sta
  Permalink

  Jos nykypäivän vihreät kerran vastustavat ydinvoimaa, tämä vihreiden kökkiminen hallituksessa on pöyristyttävää touhua vihreiden omien kannattajien kannalta. Hyvä analyysi asiasta on täällä: http://porvarihallitus.justfree.com/ Viime luvasta päätettäessä Satu Hassihan perusteli hallituksen jättämistä että jos jäätäisiin hallitukseen, se olisi kuin ympäristömerkin myöntämistä ydinvoimalle muiden maiden silmissä. Nyt se merkki on sitten myönnetty kaksinkertaisena.

 • 14.05.2010 18:46:sta
  Permalink

  En näe asiaa aivan näin mustavalkoisena. Jos on hävinnyt yhden taistelun, kannattaako sen jälkeen vielä ampua itseään jalkaansa? Eduskunta päättää lupien myöntämisestä uusille reaktoreille. Vihreiden lähteminen hallituksesta ei vaikuttaisi siihen asiaan lainkaan – kuten viime kerralla nähtiin. Puolueen kannatus saattaisi nousta tällaisen populistisen manööverin jälkeen, mutta se ei ole vihreän politiikan tarkoitus.

  Vihreiden hallitustien tappioista ja voitoista saa tietoa seuraavasta osoitteesta: http://www.vihreat.fi/hallitustie

  Jos vihreät lähtisivät hallituksesta, vihreän oikeusministerin vetämä vaalirahoitusuudistus saattaisi jäädä tekemättä. Mainitsemassasi linkissäkin kerrotaan hämärästä vaalirahoituksesta.

  Tällaisia seikkoja on muitakin. Hallitusohjelmassa esimerkiksi lukee, ettei hallitus rakenna uusia vesialtaita muuten kuin yksimielisesti. Voi miettiä, mitä vihreiden lähteminen hallituksesta tässä asiassa aiheuttaisi.

  Kannattaa katsoa tuo linkki, jonka mainitsin. Minun ei varmaan kannata referoida sen kaikkea sisältöä tässä yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *