(Julkaistu Kalevassa 28.7.2013)

Toimittaja Daniel Wallenius kirjoittaa kolumnissaan (Muuten, 22.7.), kuinka tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat ja vastustajat kiistelevät siitä, pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, jos avioliittolaki muuttuu.

Haluan alleviivata, että Tahdon2013-kampanja tähtää kuitenkin vain ja ainoastaan siihen, että samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton maistraatissa. Siinä mielessä keskustelu kirkkovihkimisestä ei ole millään tavalla oleellinen tämän kansalaisaloitteen osalta.

Kirkot saisivat edelleen päättää itse, ketä vihkivät ja ketä eivät.

Mielestäni olisi peräti irvokasta, jos poliittisella päätöksenteolla pyrittäisiin vaikuttamaan uskontokuntien oppeihin. Minulle politiikan ja uskonnon pitäminen erillään on niin pyhä asia, etten olisi itsekään allekirjoittanut kansalaisaloitetta, jos sillä olisi tavoiteltu uskontokuntien oppeihin kajoamista.

Toki eri uskontokuntien jäsenet voivat vaikuttaa omien yhteisöjensä käytänteihin, mutta silloin onkin kysymys uskontokunnan sisäisestä päätöksenteosta.

Haluan puolustaa uskonnonvapautta yhtä lujasti kuin oikeutta siviilivihkimiseen rakastamansa henkilön kanssa kumppanin sukupuolesta riippumatta.

Janne Hakkarainen
Tahdon2013, Oulun aluevastaava
kaupunginvaltuutettu (vihr.), Oulu