(Julkaistu Kalevassa 7.7.2013)

Kaleva ottaa pääkirjoituksessaan 4.7. kantaa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen toteutumiseen. On ihailtavaa, että lehti kertoo kantansa avoimesti, mutta mielestäni kirjoituksessa vedettiin liian monta mutkaa suoraksi.

Juristit alkavat nyt selvittää, tarvitseeko ydinvoimalahanke uuden periaatepäätöksen. Kalevan mukaan ”on oletettavaa, että se läpäisee sekä hallituksen että nykyisen eduskunnan käsittelyn”.

En tiedä, mihin lehden oletus perustuu. Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan se ei ainakaan ei voi perustua. Asia ilmaistaan asiakirjassa yksiselitteisesti: ”Hallitus ei myönnä periaatelupia uusille ydinvoimaloille.”

Tämän tiedon valossa ei ole kovin yllättävää, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on 3.7. Helsingin Sanomissa esittänyt nykymuotoisista hallitusohjelmista luopumista.

Hallituspuolueista sekä vihreät että vasemmistoliitto haluavat investoida mieluummin uusiutuvaan, kotimaiseen energiaan kuin ydinvoimaan. Jos uusi periaatepäätös tarvitaan, joudutaan rikkomaan hallitusohjelmaa. Tämä vaarantaa hallitusyhteistyön.

Janne Hakkarainen
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Oulu