Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry:n liittokokous järjestettiin 17.-18.4. ensimmäistä kertaa Oulussa. Kokous työllisti paikallisia vihreitä nuoria melkoisesti, joten olen onnellinen, että kokous on viimein ohi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kokouksessa olisi ollut mukavaa. Haluan vielä lämpimästi kiittää kaikkia liittokokousedustajia ja tapahtuman järjestelyihin osallistuneita muita oululaisia!

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry vaikeutti kokousjärjestelyjä hieman. Perjantain lakon vuoksi jouduimme ostamaan kaikki aamu-, väli- ja iltapalatarvikkeet jo torstaina. Lisäksi viimeaikainen vulkaaninen aktiivisuus Islannissa aiheutti liittokokousjärjestäjille harmaita hiuksia, kun kutsuvieraspuhuja Erkki Pulliainen ei ollut ehtimässä lauantaiksi kokoukseen. Onneksi Erkki kuitenkin ehti saapua paikalle raiteita pitkin. Erkki 1 – tuhkapilvet 0.

Erkki piti kokouksen alussa hienon puheen finanssikriisistä ja kertoi muotoilemistaan Oulun teeseistä, jotka kuuluvat seuraavanlaisesti: Luonnon kantokykyä ei saa ylittää, ihmisten sietokykyä ei saa ylittää, päätöksissä pitää ottaa niiden pitkäaikaisvaikutukset huomioon ja meillä ei ole oikeutta siirtää kulutuksemme laskuja tulevien sukupolvien maksettaviksi. Erkin muotoilemat teesit ovat ajattomat.

24614_387361480339_524865339_3810307_5488862_n
Eturivissä oululaisia vihreitä nuoria. Vasemmalta alkaen: Jarkko Luusua, Janne Hakkarainen, Anni Koskela ja Krista Hummastenniemi. (Kuva: Konsta Happonen)

Erkin puheenvuoron jälkeen toivotin liittokokousväen tervetulleeksi Ouluun. Minua hieman jännitti puhua kokeneen kansanedustajan, emeritusprofessorin ja Vihreän liiton entisen varapuheenjohtajan jälkeen. Tarkoituksenani oli puhua oululaisesta joukkoliikenteestä, mutta sen lisäksi innostuin puhumaan Oulun kaupunkirakenteesta, jota voisi luulla haulikolla ammutuksi. Puheeni luonne taisi olla hiukan pessimistis-negatiivinen…

Kaksipäiväisessä kokouksessa käsiteltiin lähinnä viime vuonna tapahtuneita asioita ja käytiin lähetekeskusteluja. Kevätkokoukset ovat aina luonteeltaan syysliittokokouksia kevyempiä. ViNO:n verkkosivuilta löytyy tarkempi esityslista, joten kokouksen sisällöstä voi lukea enemmän sieltä. Kokouksen puheenjohtajina toimivat oululainen Otto Simola ja entinen oululainen, nykyinen mikkeliläinen Kerttu Hakala. Otto on jo kirjoittanut blogimerkinnän liittokokousviikonlopun tunnelmista.

ottokerttuilonaminttu
Kuvassa kokouksen puheenjohtajat Otto Simola ja Kerttu Hakala sekä ViNO:n hallituksen jäsen Ilona Toivanen ja pääsihteeri Minttu Massinen. (Kuva: Konsta Happonen)

Lauantai-iltana Spittin’ Fiyah Sound esiintyi 45 Specialissa, jossa järjestettiin liittokokousbileet.

Liittokokousviikonlopun parasta antia oli luonnollisesti vanhojen tuttujen tapaaminen ja uusiin vihreisiin nuoriin tutustuminen.

Ajatuksia ViNO:n kevätliittokokouksesta