Oulun Kokoomuksen Nuorten hallituksen jäsenet Charlotta Kittilä ja Niilo Heinonen kritisoivat tänään Kalevassa Oulun lasten ja nuorten kaupunkikokouksen myönteistä päätöstä viikottaisista kasvisruokapäivistä.

Minun mielestäni on hienoa, että lapset ja nuoret ovat demokraattisesti ilmoittaneet halunsa edistää terveyttään, vähentää kouluruokailun hiilijalanjälkeä ja parantaa eläinten kohtelua.

Hiilijalanjäljen pienentyminen ja eläinten kohtelun parantuminen lienevät kasvissyönnin itsestäänselviä seurauksia, mutta haluan vielä hiukan perustella kasvisruokapäivän terveyttä edistävää vaikutusta: tällä hetkellä suomalaiset nimittäin syövät liikaa lihaa ja liian vähän kasviksia.

Lisäksi mieltäni jäivät vaivaamaan kirjoittajien muutamat väitteet, joiden paikkansapitävyydestä olen eri mieltä:

Kouluruoan tarkoitus on saada koululaiset jaksamaan koulupäivän. Näin ei kuitenkaan käy, mikäli koululaisille tarjotaan ainoastaan yksipuolisesti kasvisruokaa.

Haluaisin nähdä lähteen tälle väitteelle. Esimerkiksi pelkästään Wikipedian kasvissyönnistä kertovaa artikkelia ja sen lukuisia lähteitä tarkastelemalla selviää, että oikein toteutettuna kasvisruokavalio on terveellinen ja täysipainoinen. Lisäksi keskimääräisellä vegaanillakin on ruokavaliossaan vähemmän puutteita kuin keskimääräisellä sekasyöjällä.

Monipuolinen, terveellinen ja riittävä lounas on tärkeä osa koulupäivää, eikä meiltä saa tätä riistää.

Selailemalle äsken mainitsemiani artikkeleita ja niiden lähteitä selviää, ettei kukaan sitä ole riistämässäkään. Vai haluavatko kokoomuslaiset todistetusti terveellisen ruoan sijaan mieluummin esimerkiksi lihapullia, jotka Taloussanomien mukaan ovat lähinnä kanannahkaa?

Itse ainakin olemme valmiita äänestämään jaloillamme käymättä koululounaalla ja kehotamme tähän muitakin, mikäli kasvisruokapäivä toteutuu.

Erityisesti tämä kohta harmitti minua. Yhteisillä verovaroilla toteutettu maksuton kouluruokailu on mielestäni niin hieno asia, että kokoomusnuorten kehotus ruoan hävikin suunnitelmallisesta kasvattamisesta kuulostaa erittäin ikävältä. Varsinkin kun muistetaan, että kuntatalous ei juuri tällä hetkellä elä kultakauttaan.

On harmittavaa, että sekä ilmasto- ja eläinystävällisestä että terveellisestä ruokavaliosta esitetään väitteitä, jotka eivät pohjaudu oikein mihinkään.

Kirjoittajat olivat huolissaan myös kasvisruoan menekistä. Ruoan hävikin vähentäminen ei onnistu ainakaan levittämällä tarkoitushakuisesti epämääräisiä väitteitä kasvisruoan täysipainoisuudesta.

Haluavatko kokoomusnuoret terveellisen ruoan sijaan kanannahkapullia?

4 kommenttia kirjoitukseen “Haluavatko kokoomusnuoret terveellisen ruoan sijaan kanannahkapullia?

 • 24.2.2011 22:17:sta
  Permalink

  Näin ne kokoomuslaiset halveksivat demokratiaa. Lyönpä vetoa etteivät kyseiset henkilöt jättäneet kokouksessa eriävää mielipidettä, jolloin he ovat rikkoneet yhdistyslakia kritisoidessaan julkisesti päätöstä. Tällaiset irtiotot voidaan tulkita yhteisöstä eroamiseksi, jolloin heidät voidaan erottaa luottamuspaikoiltaan.

 • 24.2.2011 23:19:sta
  Permalink

  Nyt herra hakkaraisellakin on faktat hukassa jos Kittilällä sekä Heinosella on…

  a) Voidaanko puhua demokraattisesta päätöksestä jos suurin osa puolesta äänestäneistä on vegaaneja. Mielestäni vegaanien tulisi olla jäävejä tässä äänestyksessä, koska he saavat joka päivä koulussa kasvisruokaa jos haluavat.

  b) Puhut tämän viikottaisen kasvisruokapäivän pienentävät hiilijalanjälkeä sekä edistävän terveyttä. Tätä asiaa kuitenkin ajettiin läpi ”säästö toimena”. Pitäisi ottaa asian tarkoitusperistä selvää? Mielestäni tämä muutos kuitenkin vain lisäisi epäterveellisiä välipaloja ja monet korvaisivat kouluruuan pikaruualla, koska on havaittu että koulun kasvisruualla nälkä ei pysy yhtä oppi tuntia kauempaa.

  c) Te edustatte Vihreitä ja eikö Vihreä Liitto tavoittele tasa-arvoa joka asiaan? Eikö olisi tasa-arvoista tarjoilla kasvisruokapäivänä myös liharuoka, koska tarjoillaanhan kasvis vaihtoehto joka päivä?

 • 24.2.2011 23:50:sta
  Permalink

  Miikka-Aukusti, kyse ei ollut demokraattisesta päätöksestä ainakaan siinä määrin mitä minä demokratiaksi luen. Kokouksessa ei noudatettu yhdistyslakia. Eriävää mielipidettä ei voinut jättää. Sen olisimme kyllä Lotan kanssa varmasti tehneet. Äänioikeutettuja kokousedustajia oli alle 30 kokouksen 500 osanottajasta (Kalevan mukaan).

 • 7.3.2011 16:24:sta
  Permalink

  Silloin voisin tämän kasvipäivän hyväksyä, jos samalla tulee lihapäivä, jolloin ei tarjoilla kasvisruokaa ollenkaan. Ihan turhaa yrittää tehdä väkisin lihansyöjistä kasvissyöjiä.

Kommentointi suljettu.