FlyingrainbowflagKun luen esimerkiksi Kalevan mielipidepalstaa, tiedän jo etukäteen, että kirjoitusten aiheet vaihtelevat hurjasti maan ja taivaan välillä. Kalevan mielipidepalsta ei siis enää pysty yllättämään minua. Sen sijaan lukiessani Vihreää Lankaa minulla on jonkinlaisia ennakkokäsityksiä siitä, mitä lehdessä lukee.

Viime viikolla Heikki Metsänheimo kirjoitti Vihreässä Langassa, että vihreiden tulisi luopua homo-, lesbo- ja ateistipuolueen vakavasta saastetahrasta. Onneksi eräs ystäväni oli jo ennakkovaroittanut minua tekstistä, joten en onnistunut yskäisemään lounastani lehdelle.

Kirjoitus sisälsi tuikitavallista uskonnollista homofobiaa, mutta ongelmalliseksi tilanteen teki se, että sen saattoi tulkita Oulun vihreät ry:n kannanotoksi. Näin ei kuitenkaan ole. Minä ja muut paikalliset vihreiden jäsenjärjestöjen puheenjohtajat lähetimme Metsänheimon kirjoitukseen vastineen, jonka liitän tähän alle. Se puhunee puolestaan.

Jäähyväiset suvaitsemattomuudelle

(Julkaistu Vihreässä Langassa 14.5.2010)

Heikki Metsänheimo kirjoitti Vihreässä Langassa (VL 7.5.), että vihreiden ei kannata kantaa kilvessään homo-, lesbo- ja ateistipuolueen vakavaa saastetahraa. Hänen mielestään samaa sukupuolta oleville pareille ei saa ajaa samoja oikeuksia kuin eri sukupuolta oleville.

Metsänheimon mielipidetekstin allekirjoituksen voi tulkita siten, että hänellä olisi valtuus allekirjoittaa Oulun vihreät ry:n kannanottoja.

Häntä ei ole virallisesti hyväksytty yhdistyksen jäseneksi.

Me allekirjoittaneet oulunseutulaiset haluamme korostaa, että olemme Metsänheimon kanssa täysin eri linjoilla. Mielestämme hänen kirjoituksensa on loukkaava.

Vihreiden periaateohjelman mukaan kaikilla ihmisillä on oikeus vapaaseen elämään ja yhtäläisiin mahdollisuuksiin sukupuolestaan, sukupuoli-identiteetistään ja sukupuolen ilmaisutavasta riippumatta. Periaateohjelman mukaan avioliittolain tulee olla sukupuolineutraali.

Periaateohjelman mukaan väärän suvaitsevaisuuden nimissä ei tule hyväksyä ihmisoikeuksien loukkaamista, ja kaikilta tulee vaatia yhtälaista muiden arvostamista. Me allekirjoittaneet yhdistystemme puheenjohtajat haluamme painottaa, ettei Oulun seudulla toimita puolueen periaateohjelman vastaisesti.

Metsänheimo esittää, että luopumalla tärkeästä osasta yhdenvertaisuuspolitiikkaamme voisimme tavoittaa useampia vanhoillislestadiolaisia äänestäjiä. Tämä saattaa pitää paikkansa, mutta mielestämme vihreää politiikkaa ei tule tehdä kylmästi laskelmoiden ja tärkeistä perusarvoista opportunistisesti luopuen.

Paula Pohjanrinne
puheenjohtaja
Oulun vaalipiirin Vihreät ry

Markku Hahto
puheenjohtaja
Oulun Vihreät ry

Janne Hakkarainen
puheenjohtaja
Oulun vihreät nuoret ry

Satu Haapanen
puheenjohtaja
Oulun seudun Vihreät naiset ry

Jäähyväiset suvaitsemattomuudelle
Merkitty:            

Yksi kommentti kirjoitukseen “Jäähyväiset suvaitsemattomuudelle

Kommentointi suljettu.