Oulun kaupunginvaltuusto päätti eilen lisätä 181 000 euron korotuksen joukkoliikennemäärärahaan. Joukkoliikennemäärärahaa käytetään pääosin erilaisiin alennuksiin: muun muassa Oulu-, nuoriso-, opiskelija-, seutulippuihin. Ilmaiseksi matkustavat invalidit, sotaveteraanit, lastenvaunujen saattajat ja pyörätuolin käyttäjät.

Vuoden 2009 joukkoliikennemääräraha ei riitä kattamaan myönnettyjä etuisuuksia. Kaupunginhallitus kehottaa teknistä lautakuntaa tekemään linjauksia, jotta vuoden 2010 joukkoliikennemäärärahaa ei ylitetä. Mitä enemmän ihmiset käyttävät joukkoliikennettä, sitä enemmän joukkoliikennemäärärahaa kuluu. Kun määrärahaa ei ole, lippujen hinnat nousevat.

Mitä teknisen lautakunnan sitten tulisi keksiä? Keinoja, joilla saadaan yhä harvemmat opiskelijat, nuoret, veteraanit ja invalidit käyttämään joukkoliikennettä?

Oululainen tapa järjestää joukkoliikenne on järjetön. En keksi mitään muuta syytä kuin sen, että joukkoliikennettä ei arvosteta ja että sitä pidetään vain köyhien, opiskelijoiden ja muun kurjaliston tarvitsemana välttämättömänä pahana. Joukkoliikenteeseen täytyisi panostaa enemmän!

Arvomaailmaerot näyttäytyivät eilisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa selvästi. Kovien pakkasten aikaan liikenteen päästöt jäivät ilmakehässä tavallista alemmas, jolloin kaupungin keskustassa ilmanlaatu muuttui harvinaisen huonoksi. Oulussa lapsia ja vanhuksia kehotettiin pysymään sisätiloissa.

Vihreiden Juha Markkola huomautti, että useilla muilla paikkakunnilla vastaavanlaisissa tilanteissa ihmisiä on kehotettu välttämään turhaa yksityisautoilua. Purin hammasta kuullessani turhautuneen välihuudon: ”Mutta siellä oli 30 astetta pakkasta!”

Niin – ei lapsilla, vanhuksilla ja hengityselinsairauksista kärsivillä niin väliä, kunhan minä pääsen liikkumaan suoraan ovelta ovelle. Mieleni teki huomauttaa, ettei meillä joukkoliikenteestä riippuvaisilla köyhälistön edustajilla ole edes mahdollisuutta valita toisin. Minua pakkaset eivät haitanneet – tosin linja-autopysäkillä seisoessani muistutin jo hiukan Michelin-ukkoa.

Oululainen joukkoliikenne täytyisikin saada raiteille(en).

Joukkoliikenne ei ole vain kurjaliston välttämätön paha

2 kommenttia kirjoitukseen “Joukkoliikenne ei ole vain kurjaliston välttämätön paha

 • 19.1.2010 16:48:sta
  Permalink

  Täysin samaa mieltä, että tässä asiassa on niiin paljon parannettavaa! Hyvä Frau, että pidät asiaa esillä!

  Todellakin viimeisimmät vaiheet 30 asteen pakkasilla olivat hirveitä hengityselinsairauksista kärsivänä. Jo pelkästään pakkanen riittää lamaannuttamaan liikkumisen ulkona, puhumattakaan siihen lisänä tulevista pakokaasupäästöistä, joita nämä ovelta ovelle -kulkijat ajattelematta aiheuttavat.

  Joku roti tähän asiaan on saatava!

 • 23.1.2010 16:12:sta
  Permalink

  Oi voi… Aika ikävältä kuulostaa. Sitä tosiaan liian harvoin ajattelee asioita, jotka eivät kosketa suoraan omaa elämää. En olisi itsekään ajatellut, elleivät OVN:n hallituslaiset olisineet pitäneet minulle pikaluentoa ilmakehämme toiminnasta.

Kommentointi suljettu.