Aiemmin golf-osakkeen hankkiminen oli käytännöllinen tapa päästä pelaamaan golfia. Osakkuus kannatti, jos kierroksia kertyi riittävästi.

Sitten olosuhteet muuttuivat. Nyt golfia pääsee pelaamaan edullisesti ilman osakkeenomistusta. Kenttien ylläpitokustannukset ovat luonnollisesti jääneet osakkaiden harteille, mikä on johtanut siihen, että golf-osakkeen omistaminen on taloudellisesti niin kannattamatonta, että niistä voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta päästä eroon.

Pahimmillaan golf-osake voi imeä kokonaisen kuolinpesän tyhjäksi: perintöä ei välttämättä kannata vastaanottaa, koska samalla saisi vaivoikseen rahaa loputtomasti nielevän golf-osakkeen.

Kuulostaako tutulta?

Ennen vanhaan ydinvoimalan osakkuus on ollut taloudellisessa mielessä kannattavaa toimintaa, koska ydinvoimalan osakkaat ovat saaneet voimalasta omakustannehintaista sähköä.

Sitten olosuhteet muuttuivat. Nyt käytävän futuurikaupan perusteella vaikuttaa selvältä, että Fennovoiman tarjoama omakustannesähkö on pörssihintaista sähköä kalliimpaa. Osakkailla ei ole mitään mahdollisuutta olla ostamatta omakustannehintaista sähköä, minkä vuoksi Fennovoiman osakkuus ei ole erityisemmin kiinnostanut muita kuin kunnallisia ja valtiollisia energiayhtiöitä, joiden päätöksenteko on pohjautunut enemmän ideologiaan kannattavuuslaskelmien sijaan.

Myös Oulun kaupunki on osallisena Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahankkeessa Oulun Energian kautta. Meille oululaisille se tarkoittaa sitä, että omistamamme energiayhtiö on sitoutunut ostamaan omakustannesähköä, jonka hinta nyt käytävän futuurikaupan perusteella on tulevaisuuden pörssisähköä kalliimpaa. Toisin sanoen ideologinen ydinvoimahuuma uhkaa koitua oululaisten veronmaksajien päänmenoksi.

Kesko-konserniin kuuluva Kestra Oy sai hiljattain välimiesoikeudelta päätöksen, että se voi irtautua Fennovoiman ja Rosatomin hankkeesta. Päätös luo toivoa siitä, että myös Oulu voi harkita osakkuuttaan uudelleen.

Tämän vuoksi Oulun vihreä valtuustoryhmä jätti tammikuun kaupunginvaltuuston kokouksessa ryhmäaloitteen, jossa esitämme, että Oulun kaupunki käynnistää omistajaohjaustoimet, joiden tavoitteena on Oulun Energian irrottautuminen Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta.

Kaiken edellä mainitun perusteella on kohtuullista tarkastella tilannetta uudelleen. En halua, että omistamallemme energiayhtiölle käy kuin golf-osakkeelliselle kuolinpesälle.

Kannattaako Fennovoiman osakkeita omistaa?
Merkitty: