Vaalien jälkeen olen yrittänyt pitää pientä lomaa politiikasta. Pian on kuitenkin jo syksy, joten aktivoituminen tälläkin saralla lienee taas paikallaan. Tässä kirjoituksessa käyn läpi kesäni kuulumisia.

Kesäkuussa osallistuin kaupungin tasa-arvotoimikunnan kokoukseen, jossa kaupungin palvelussuhdepäällikkö esitteli toimikunnalle Oulun kaupungin palkkatasa-arvoselvityksen. Totesin kokouksessa, että tasa-arvon toteutumiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että työnimikkeiden ja -sisältöjen suhdetta seurataan tarkasti. Perinteinen tapa syrjiä on maksaa samaa palkkaa samannimisestä työstä, jossa työn sisällöt ja vaativuustasot kuitenkin eroavat. Tätä ongelmaa ei Oulussa kuulemma pitäisi olla.

Toimikunta oli yksimielinen siitä, että palkkatasa-arvon varmistamiseksi tilastointia on syytä kehittää. Esimerkiksi henkilökohtaisia lisiä ei tilastoida kunnolla. Kun kunnollisia tilastoja ei ole, on hankala sanoa, onko mitään pielessä. Tämä kysymys ei ole vain sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta ongelmallinen, vaan se koskee aivan kaikkia, jos jossain henkilökohtaisia lisiä jaetaan mielivaltaisesti pärstäkertoimen perusteella.

Kokouksessa kävi myös ilmi, että palkkatasa-arvoselvitys ei ole julkisesti saatavilla. Tämä harmitti minua, koska mielestäni kaiken julkisesti tuotetun tiedon pitäisi olla avoimesti saatavilla, ellei sen salaaminen ole perusteltua. Kyseinen selvitys ei ole saatavilla kuulemma sen takia, että ”tällaisia tietoja nyt ei ole yleensä tapana levitellä”.

***

Kesäkuussa osallistuin lisäksi Helsinki Prideen, jonka parasta antia oli uusiin ja mielenkiintoisiin ihmisiin tutustuminen. Ensi vuonna Oulussa järjestetään jälleen North Pride, josta tulen vielä todennäköisesti jotain kirjoittamaan.

Heinäkuussa lomailin Lapissa ja Pohjois-Norjassa. Norjan maisemien jylhyys sai minut tuntemaan itseni pieneksi hobitiksi Keski-Maassa.

Osallistuin heinäkuussa myös Tampere Prideen. Olin jo edeltävänä iltana seurannut huolestuneena uutisia Norjasta: tapahtumien mittakaava paljastui minulle vasta hiukan ennen Tampere Pride -kulkueen lähtöä liikkeelle. Silloin tuntui hyvältä saada osallistua kulkueeseen ja siten osoittaa, ettei rakkautta ja suvaitsevaisuutta ole tässä maailmassa koskaan liikaa.

***

Syksyn poliittista toimintaa värittää Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit. Haen jatkokautta edustajistoon. Olen jo viime vuonna puhunut siitä, että tulinpa valituksi edustajistoon uudelleen tai en, hakisin joka tapauksessa ylioppilaskunnan hallituksen jäseneksi. Nyt en kuitenkaan enää tiedä, hakisinko. Minua on nimittäin alkanut kiinnostaa valmistuminen ja työelämään siirtyminen, mitä vuosi ylioppilaskunnan hallituksessa toki hidastaisi. Saa nähdä.

Kesäkuulumisia
Merkitty: