(Julkaistu Kalevassa 28.3.)

Jouko Martikainen kirjoittaa (Kaleva 26.3./Lukijalta) tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Kirjoittaja näkee, että nykyinen avioliittolainsäädäntö kannustaa ihmisiä solmimaan parisuhteita eri sukupuolta olevien ihmisten kanssa. Martikainen pelkää, että samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistaminen johtaisi siihen, että yhä useammat valitsisivat heteroseksuaalisen suhteen sijaan homoseksuaalisen suhteen.

Saatan olla naiivi, mutta minun maailmassani avioliitot – ja muutkin parisuhteet – muodostetaan rakkauden perusteella. Lainsäädännöllä ei voi mielestäni vaikuttaa siihen, minkälaisen kumppanin ihminen itselleen hankkii tai millaiseksi hänen seksuaali-identiteettinsä muodostuu.

Olen myös vahvasti sitä mieltä, ettei yhteiskunnan tällaisia suosituksia tulisikaan missään tapauksessa antaa. Itse asiassa pidän Martikaisen esittämää ajatusta hyvin julmana, koska se pitää myös sisällään ajatuksen siitä, että samaa sukupuolta olevien parien rakkaus olisi jotenkin huonompaa.

Vielä kymmeniä vuosia sitten kirjoittajan esittämä ajatus kuitenkin toimi: silloin solmittiin huomattavasti enemmän kulissiavioliittoja seksuaalisen suuntautumisen peittämiseksi. Jokainen voi mielessään kysyä, kuinka onnellisia tällaiset parisuhteet ovat.

Martikainen kirjoittaa myös, ettei asia ole tärkeä, koska se ei koske kovin montaa ihmistä. Olen jälleen eri mieltä: mielestäni meidän kaikkien kuuluu olla yhdenvertaisessa asemassa. Yhdenvertaisuutta joko on tai ei ole – on kovin vaarallista alkaa luetella eri väestönosia, joita yhdenvertaisuuden ei tarvitse suojata.

Janne Hakkarainen
varavaltuutettu (vihr.)
Oulu