(Julkaistu Forum24:ssa 21.7.2015)

Fennovoima-hanke saa yhä hullumpia käänteitä. Ensin kroatialainen bulvaaniksi epäilty yritys ilmoittautui paikkaamaan Fortumin jättämää aukkoa kotimaisuusasteeseen.

Seuraavana päivänä Valio ilmoittautui irtaantuvansa hankkeesta. Saammekohan Valion tilalle jonkin itäeurooppalaisen maitotilan paikkaamaan kotimaisuusastevajetta?

Sen jälkeen Fennovoima on vaatinut kroatialaisen Migritin omistajaselvityksen salaamista. Vaatimus salaamisesta ei onnistu hälventämään bulvaaniepäilyksiä, jotka selvitysten jälkeen pitivät paikkansa.

Kaikki tämä naurattaisi, ellei kysymys olisi vakavasta asiasta. Pelkästään oululaisten rahoja hankkeessa on kiinni 16-17 miljoonaa euroa. Olkiluoto 4 -hankkeeseen Oulun kaupunki hassasi puoli miljoonaa euroa.

Yksityisten yritysten katoaminen Fennovoimasta kertoo kaiken olennaisen hankkeen kannattavuudesta — kapitalistien kykyyn tehdä riskianalyysejä pitäisi luottaa enemmän!

Oulun Energian johtokunta varoitti Oulun kaupunginvaltuustoa Fennovoiman riskeistä, mutta varoitusta ei otettu vakavasti. Yhtiön johtokunnan lausunnon mukaan sijoituksen tuotto-odotukset ovat alhaiset suhteessa sen riskeihin.

Toisin kuin Oulun kaupunginvaltuuston jäsenillä, Oulun Energian johtokunnan jäsenillä oli saatavilla päätöksenteon kannalta olennaiset asiakirjat, kuten osakassopimus, kannattavuuslaskelmat ja riskianalyysit.

Tämä kaikki alleviivaa sitä, että viimeistään nyt on aika luopua ydinvoimahaihattelusta ja kohdistaa toimenpiteet kotimaisen uusiutuvan energian edistämiseen.

Janne Hakkarainen
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Oulu