(Julkaistu Oulu-lehdessä 1.10.2014)

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Annemari Enojärvi kirjoittaa (Oulu-lehti 27.9.) henkilökohtaisten avustajien työnkuvasta ja kertoo, että ilmainen piika kelpaisi hänelle itselleenkin.

Henkilökohtaisen avustajan kuuluukin olla myös piika. Ei ilmainen, vaan yhteiskunnan palkkaama. Henkilökohtainen avustaja tarjoaa vammaiselle ihmiselle välttämätöntä apua sellaisissa tavanomaiseen elämään liittyvissä toimissa, jotka henkilö tekisi itse, mutta joista hän vamman tai sairauden vuoksi ei selviä. Tämä tarkoittaa muun muassa kodinhoitoa. Sokean voi tuskin olettaa pystyvän kokoamaan kirjahyllyä yksin, ja isolle osalle pyörätuolilla liikkuvista lattioiden luutuaminen on mahdotonta.

Enojärvi toteaa, että henkilökohtaiset avustajat ovat lainsuojattomia ja joutuvat kohtaamaan ongelmansa yksin. Tämä ei onneksi pidä täysin paikkaansa: henkilökohtainen avustaja voi halutessaan liittyä ammattiliittoon, josta saa itselleen edunvalvonnallista apua ongelmatilanteissa.

Ongelmatilanteita tuskin voi välttää alalla, jossa avustettavan henkilökohtaiset tarpeet määräävät työnkuvan. Myös avustajan ja avustettavan välisellä henkilökemialla on ratkaiseva merkitys kummankin osapuolen hyvinvoinnille.

Enojärvi ottaa kantaa tärkeään asiaan, eli Oulun kaupungin vastuuseen henkilökohtaisista avustajista. Työsuojeluvaltuutetun osoittaminen henkilökohtaisille avustajille on hyvä ajatus.

Kuka tahansa voi milloin tahansa joutua tilanteeseen, jossa tarvitsee henkilökohtaista avustajaa. Niinpä kaikkien meidän etu on pitää huolta henkilökohtaisten avustajien jaksamisesta!

Janne Hakkarainen
Oulun kaupunginvaltuutettu (vihr.)