(Julkaistu Oulu Priden nettisivuilla 5.5.2018)

Pride-tapahtumien tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta, tehdä seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden monimuotoisuutta näkyväksi ja antaa mahdollisuus voimaantumiseen. Pride-tapahtumia järjestetään ympäri maailman.

Pride-tapahtumien historia voidaan katsoa ulottuvan 1890-luvun Saksaan. Tohtori Magnus Hirschfeld oli ensimmäisiä homoseksuaalien julkisia puolustajia ja teki uraauurtavaa seksologista tutkimusta kansallissosialistien valtaannousuun saakka.

Nykyisen kaltaiset pride-tapahtumat ja -kulkueet juontavat juurensa Yhdysvalloista. Vuonna 1969 Stonewall Innin asiakkaat saivat tarpeekseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta poliisiväkivallasta ja aloittivat tapahtumasarjan, jonka historia tuntee Stonewallin mellakoina. Ensimmäiset pride-kulkueet juhlistivat Stonewallin mellakoiden vuosipäivää vuonna 1970.

Suomen kaltaisissa maissa pride ei ole enää ainoastaan poliittinen mielenilmaus, vaan myös sateenkaari-ihmisten ja heidän ystäviensä juhla, jossa iloitaan seksuaalisen ja sukupuolisuuden monimuotoisuudesta ja korostetaan, että jokainen on arvokas juuri sellaisena ainutlaatuisena yksilönä kuin on.

Vaikka paljon on jo saavutettu, pride-tapahtumat ovat yhä tarpeen. Suomessa seksuaali- ja sukupulivähemmistöjä koskeva lainsäädäntö on edennyt 2000-luvulla huimasti, mutta esimerkiksi translaki edellyttää pikaista päivittämistä. Myös asenteissa ja ennakkoluuloissa on korjattavaa. Lisäksi maailmassa on paljon valtioita, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuulumisesta rangaistaan ankarasti – osassa jopa kuolemantuomiolla.

Heinäkuussa pride palaa jälleen Ouluun. Tule mukaan puolustamaan yhdenvertaisuutta, juhlimaan monimuotoisuutta ja hankkimaan uusia ystäviä!

Mikä on pride ja miksi sellaista tarvitaan?
Merkitty: