Tänään vietetään saamelaisten kansallispäivää. Siksi juuri tänään on hyvä muistuttaa maamme alkuperäiskansan oikeuksista.

Suomen maine saamelaisten oikeuksien polkemisessa on aivan omaa luokkaansa. Ei ole kauaa, kun saamelaisia vielä pakkosuomalaistettiin. Saamelaislapset vietiin kotoaan asuntolakouluihin oppimaan suomalaisiksi suomen kielellä.

Nämä ajat ovat onneksi jo ohi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ongelmia enää olisi: Suomi ei ole vieläkään hyväksynyt YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaa ILO 169 -sopimusta. YK on toistuvasti moittinut Suomea asiasta ja Euroopan unioni on vaatinut viimeksi tammikuussa Suomea hyväksymään sopimuksen.

Sopimus takaa alkuperäiskansoille oikeuden ylläpitää omaa kulttuuria, kieltä ja perinteisiä elinkeinoja. Sopimuksen kiistellyin osa koskee alkuperäiskansojen oikeutta maahan ja veteen. Sen hyväksyminen palauttaisi saamelaisille takaisin päätösvaltaa heille aiemmin kuuluneista maista, mikä on olennaista kulttuurin ja perinteisten elinkeinojen ylläpitämisessä.

Suomi ei aio tälläkään hallituskaudella hyväksyä sopimusta, koska keskusta vastustaa sitä.

Olisi mielenkiintoista kuulla tarkemmin, miksi keskusta haluaa lisätä Suomen ihmisoikeuksia rikkovien maiden mustalle listalle. Sopimus on ehdottomasti ratifioitava seuraavalla hallituskaudella.

Saamelaisten oikeudet on viimein turvattava.

Olisi mielenkiintoista kuulla, miksi keskustapuolue haluaa lisätä Suomen ihmisoikeusia rikkovien maiden mustalle listalle. Jos Suomi ei ratifioi sopimusta seuraavalla hallituskaudella, Suomen maine tärvääntyy.
Nyt kolonialismin haamu jatkaa leijailuaan Ylä-Lapin metsäalueiden yllä.
Milloin saamelaisten oikeudet viimein turvataan?

Yksi kommentti kirjoitukseen “Milloin saamelaisten oikeudet viimein turvataan?

  • 10.2.2011 21:02:sta
    Permalink

    Janne,kiitos hienoasta kirjoituksestasi! On ilo lukea tekstiäsi.Toivon sinulle voimia vaativaan vaalityohon.

    Minä täältä kaukaa lähetän sinulle miljoona halia ja suukkoa.Teet hienoa työtä!

    Ollaan SUSTA TOSI YLPEITÄ!

Kommentointi suljettu.