Opintotuki on ainoa vähimmäisetuus, jota ei ole sidottu elinkustannusten kehitystä seuraavaan indeksiin. Opiskelijoiden arjessa tämä merkitsee sitä, että heidän ostovoimansa heikkenee koko ajan. Kahdenkymmenen vuoden takaisesta tasosta opintotuen arvo on heikentynyt 13 prosenttia, vaikka sitä korotettiinkin vuonna 2008. Tämäkin korotus voi sulaa pois jo ensi vaalikauden loppuun mennessä.

Merkittävä osa eri puolueiden kansanedustajaehdokkaista kannattaa opintotuen sitomista indeksiin, mutta eilisessä Helsingin Sanomien vaalitentissä paljastui kokoomuksen ja keskustan puoluejohdon haluttomuus indeksiin sitomista kohtaan.

Kuluneella hallituskaudella sekä vihreät että RKP ajoivat hallituksessa indeksiin sitomista, mutta keskusta ja kokoomus vastustivat sitä.

Tämän vuoksi on tärkeää, että opintotuen sitominen indeksiin kirjataan seuraavaan hallitusohjelmaan. Ei vain siksi, että se on oikeudenmukaista, vaan myös siksi, että se lyhentää opiskeluaikoja. Lisäksi opintotuki tarvitsee huoltajakorotuksen.

Olen kuluneella viikolla tehnyt suunnitelmia tulevalle kesälle siltä varalta, etten tule näissä vaaleissa valituksi. Haluaisin mieluummin opiskella ja valmistella kandidaatintutkielmaani, mutta kesätyö – mikäli sellaisen saan ja löydän – houkuttelee: sen avulla voisin kerätä pesämunaa talven varalle.

Vihreiden ajama perustulomalli ratkaisisi toki opiskelijoidenkin toimeentulo-ongelmat, mutta ennen siirtymistä siihen on syytä korjata nykyisen järjestelmän selkeimmät epäkohdat.

Opiskelijan euro on 87 senttiä