Terveisiä Islannin yliopistolta! Täällä valtameren takana aloin miettiä opiskelijoiden liikkuvuutta. Kansainvälinen liikkuvuus on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön viljelemistä muotisanoista. Ministeriö haluaa kaikkien opiskelijoiden tutkintoon kansainvälistymisjakson, jonka opiskelija voi suorittaa vaikkapa lähtemällä opiskelemaan tai harjoitteluun ulkomaille. Mikäpäs siinä, kansainvälistyminen on kivaa. Yhä useammat työnantajat myös vaativat sitä työnhakijoiltaan.

On erittäin hyvä, jos opiskelijalla on mahdollisuus lähteä ulkomaille, muutenkin kuin hupimatkalle. Onko kaikilla kuitenkaan mahdollisuutta tähän? Parisuhde, asuntotilanne tai rahan puute voivat vaikuttaa siihen, että puoli vuotta ulkomailla tarjoaa uusien haasteiden ja innostuneen odotuksen sijaan kauhunsekaisia huolia.

Kansainvälistymisen pitäisi olla mahdollista myös kotimaassa ja kotiyliopistossa. Oulun yliopiston strategiassa kansainvälistyminen on yksi näkyvimmistä teemoista. Tämän luulisi tarkoittavan, että kansainvälisyyttä ei tarvitsisi lähteä hakemaan ulkomailta. Oulussa kansainvälistyminen voi tarkoittaa vaikkapa kansainvälisessä maisteriohjelmassa opiskelua taikka verkostoitumista Cafe Linguassa, ESN-jaostossa tai uudessa tutkinto-opiskelijoiden NISO-järjestössä.

Opiskelijoiden liikkuvuus on muutenkin kannatettava asia. Teoriassa uusi kaksiportainen tutkintojärjestelmä tarjoaa tähän hyvän tilaisuuden. Kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen on mahdollisuus miettiä opintojen suuntaa uudelleen, vaihtaa pääainetta, osallistua maisteriohjelmaan, loikata toiseen yliopistoon tai suorittaa maisterintutkinto ulkomailla. Käytännössä näin ei juuri tapahdu.

Missä on vika? Ainakaan opinto-ohjaus ei juuri kannusta pääaineen tai yliopiston vaihtoon. Tiedonhankinta on opiskelijan oman aktiivisuuden varassa. Näin tulee olemaan myös jatkossa niin kauan, kuin oppiaine ja yliopisto saavat suuren osan tuloistaan valmistuvista maistereista. Kukapa silloin kehottaisi maisterivaiheen opiskelijaa siirtymään muualle?

Onneksi mahdollisuuksia liikkuvuuteen ja kansainvälistymiseen on koko ajan enemmän. Rohkea niihin tarttukoon!

Opiskelijoiden liikkuvuudesta

Yksi kommentti kirjoitukseen “Opiskelijoiden liikkuvuudesta

  • 7.3.2011 16:51:sta
    Permalink

    tiesitko etta ulkomaalainen tutkinnon omaava joutuu maksamaan reilut 200 euroa siita etta saa opetusministeriosta todistuksen etta se tutkinto kay suomessa? hienoa kansainvalistymista kylla joo.

Kommentointi suljettu.