Tyrmistyin lukiessani Oulun kaupunginhallituksen kokouksen pöytäkirjaa viime maanantailta: Oulu ei halua julistautua syrjinnästä vapaaksi alueeksi.

Syrjinnästä vapaa alue – kampanja on

”[…] kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen tiedotuskampanja, jonka avulla organisaatiot ja työyhteisöt tuovat julki sitoutumisensa syrjimättömyyden periaatteeseen. Syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautuminen merkitsee syrjinnän vastustamista, siihen puuttumista sekä ihmisten yhdenvertaisuuden tunnustamista.

Julistautuminen on myös merkki työntekijöille, työnhakijoille ja asiakkaille siitä, että organisaatio toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi riippumatta sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.”

Kaupunginjohtaja Pennanen esitti kaupunginhallitukselle seuraavanlaista päätösesitystä, joka loppujen lopuksi voitti:

”Syrjintä on kielletty laeissa. Mm. Rikoslain 11 luvussa on syrjintäkielto. Saman Lain 47 Luvussa on kielletty työsyrjintä. Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa on kielletty sukupuolisyrjintä. Yhdenvertaisuuslaissa on syrjintäkielto, ym. Syrjintä on siis kielletty eduskunnan hyväksymissä laeissa. Syrjintäkieltoja tulee kaikkien noudattaa. Kunnalla ei ole toimivaltaa erikseen puuttua Iaeissa järjestettyyn kiellettyyn toimintaan.”

Hävinnyt ehdotus, joka olisi sisältänyt syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautumisen, sai äänestyksessä viisi ääntä. Sitä kannattivat kaikki vihreät, vasemmistoliittolaiset ja yksi demari. Muut vastustivat ja yksi demari äänesti tyhjää.

Piiloutuminen juridisen sanahelinän taakse kuulostaa tekosyyltä. Syrjinnästä vapaiksi alueiksi on julistautunut useita eri kaupunkien hallintokuntia ja Lapinjärven kunta. Kampanja ei velvoita toimijoita juridisesti yhtään mihinkään, vaan toimii lähinnä osoituksena siitä, että syrjintää vastaan taistellaan.

Se, että laki kieltää syrjinnän, ei tarkoita sitä, etteikö sitä tapahtuisi. Meillä on jo muitakin lukuisia kampanjoita sellaisia asioita vastaan, jotka laki yksiselitteisesti kieltää: lapsia ja nuoria kehotetaan olemaan näpistelemättä ja autoilijoita kehotetaan olemaan ajamatta kännissä.

Tämän päätöksen jälkeen Oulu tuntuu jälleen ikävämmältä paikalta elää ja asua.

Oulu ei halua julistautua syrjinnästä vapaaksi alueeksi
Merkitty:            

5 kommenttia kirjoitukseen “Oulu ei halua julistautua syrjinnästä vapaaksi alueeksi

 • 22.6.2011 18:30:sta
  Permalink

  Oulussa mutiaiset ovat raiskanneet useaan kertaan, joten niitä pitääkin syrjiä. Oikeastaan ne pitää tunkea Oulujokeen.

  Toisaalta, mitä te viherpiiperot, joista useimmat taitavat olla homoja/lesboja/muuten väärinpäin syntyneitä, kuvittelette olevanne? Kyllä lähtee sano oululainen.

 • 22.6.2011 19:38:sta
  Permalink

  Hyväksyin tuon ylläolevan kommentin lähinnä sen takia, että se osoittaa syrjinnänvastaisen työn merkityksen ja tärkeyden.

 • 23.6.2011 14:43:sta
  Permalink

  Täytyy kyllä myöntää, että tämä ei minua häiritse. Syrjinnästä vapaa alue ei minun mielestäni ole hyväksi. Kun jollekin alueelle annetaan tällainen leima, merkki tai kyltti, se antaa olettaa, että asiat ovat kunnossa. Kuitenkin kulissien takana – vai, sanoisinko lain verhon takana – on edelleen syrjintää. Syrjinnästä vapaa alue -merkintä on minusta positiivinen silloin, kun syrjintäasiaa on selkeästi seurattu ja todettu, että tämä nyt todellakin on syrjinnästä vapaa alue. Tilanteessa, jossa näin ei ole tehty, se saa lähinnä aikaan väärän turvallisuuden tunteen.

  Toisin sanoen, julistautuminen syrjinnästä vapaaksi voi pahimmillaan olla itsepetosta, jolla peitellään syrjintää. Laki on syrjintäkiellon normatiivinen perusta, ja tällainen julistus, ilmoitus tai mainonta voi toimia vain deskriptiona – ja vain silloin, jos normia so. lain syrjintäkieltoa noudatetaan.

 • 23.6.2011 15:45:sta
  Permalink

  Juha, minä en ajatellut asiaa ihan tuolla tavalla. Minä ajattelin, että sillä nimenomaan tunnustetaan, että syrjintää on olemassa.

  Kampanjan sivuilla todetaankin seuraavaa: ”Syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautuminen merkitsee syrjinnän vastustamista, siihen puuttumista sekä ihmisten yhdenvertaisuuden tunnustamista.”

  Ymmärrän kyllä huolesi. Mutta tuo nimenomainen kampanja ei ole pelkkää imagohöttöä.

 • 20.10.2012 13:17:sta
  Permalink

  Tässäkin voi tavallansa miettiä että mihin kaupungin rahkeet riittävät ja mitkä asiat he kokevat itse tarpeellisiksi. Ihmisten kokema syrjintä, kiusaaminen jne ovat kuitenkin suuri ongelma – siinä on totuuden siementä kun Suomea sanotaan kiusaajayhteiskunnaksi.

  Henkilökohtaisesti taas pisti silmään että Pennanen vetoaa naisten ja miesten väliseen tasa-arvoon. Mukava asiasta ulospudotus tässä : D

Kommentointi suljettu.