Aloitin päiväni singahtamalla sängystä suoraan Oulun yliopistopainoon, koska vaalimainoksemme olivat tulleet taitosta. Valitettavasti suurin osa kyseisen yrityksen työntekijöistä oli koulutuksessa, minkä vuoksi saan suurimman osan mainoksista käsiini vasta huomenna.

Kävin myös äänestämässä edustajistovaaleissa. Hassua, miten epävarmaksi äänestyskopissa muuttuu – minun piti tarkistaa oma vaalinumeroni ehdokasasettelulistasta, jotta varmasti äänestän itseäni. Samalla levittelin vaalimainoksia vastaantulijoille pitkin kampusta ystävieni kanssa.

Annoin yhden mainoslehtisen myös Erkki Pulliaiselle ennen kaupunginvaltuuston kokousta, ja hän lupasi lukea vaaliohjelmamme lentokoneessa.

Koska edellä mainittu kansanedustaja joutui poistumaan kaupunginvaltuuston kokouksesta aikaisin, pääsin hänen tilalleen varsinaiseksi valtuutetuksi. Kaupunginjohtajan talousarvioesittelyn yhteydessä kysyinkin kaupunginjohtajalta, voitaisiinko Oulun Tietotekniikassa siirtyä yhä enemmän painottamaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja ratkaisuja. Hänen mielestään huomioni oli hyvä.

Suljetun lähdekoodin ohjelmista (lue: Microsoftin ohjelmistoista) kertyy kaupungille pitkällä tähtäimellä mittavia kuluja lisenssimaksujen vuoksi, ja avoimen lähdekoodin ratkaisut ovat yleensä vähintäänkin yhtä hyviä – usein myös tehokkaampia ja helppokäyttöisempiä. Vaikka menoerä kalpenee sosiaali- ja terveystoimen menojen rinnalla, asia on mielestäni tärkeä ja periaatteellinen.

Kaupunginvaltuuston kokouksen johdosta en valitettavasti päässyt osallistumaan edustajistovaalipaneeliin. Kuulin jo kuitenkin, että renkaamme edustaja on vastannut kysymyksiin asiantuntevasti.

Valtuustossa kävi lisäksi ilmi, ettei kallioparkkia rakenneta. Kaupunginjohtaja Matti Pennasen mukaan tontinomistajat eivät sitoutuneet riittävästi maankäyttösopimuksiin. Toinen tekijä hänen mukaansa oli kalliotilojen ennakoitua korkeampi hinta.

Poliittinen tehopäivä – äänestämistä, mainostamista ja avointa lähdekoodia