Ylioppilaskuntamaailman yksi mielenkiintoisimmista ilmiöistä on ollut viime syksystä asti jatkunut keskustelu ylioppilaskuntien liittymisestä Setan kannatusjäseneksi. Jatkan pohdintaa vielä eräästä minua vaivaamaan jääneestä näkökulmasta, vaikka todennäköisesti tärvelen tällä kirjoituksellani viimeisetkin mahdollisuuteni päästä ylioppilaskunnan hallitukseen koskaan.

Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, tein syksyllä aloitteen, että myös Oulun yliopiston ylioppilaskunta liittyisi kyseisen yhdistyksen kannatusjäseneksi. Aloite kaatui edustajistossa selkein luvuin.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on ollut yhdistyksen kannatusjäsen jo kauan. Turun yliopiston ylioppilaskunta ja Åbo Akademis Studentkår tekivät liittymispäätöksen viime vuonna. Keskustelua käydään myös muissakin ylioppilaskunnissa ympäri Suomea.

Oulussa suurin osa vasta-argumenteista pyöri ylioppilaskunnan pakkojäsenyyden ympärillä. Näkemyksen mukaan ylioppilaskunnan tulee pidättäytyä erilaisten yhdistysten tukijäsenyyksistä, koska ylioppilaskunnan jäsenet eivät voi päättää kuulumisestaan ylioppilaskuntaan.

Tämä näkemys on ymmärrettävä. Ymmärrykseni kuitenkin katoaa, jos päätöksenteko pohjautuu mielivaltaan: Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto päätti kokouksessaan 10.12.2009 yksimielisesti liittyä Oulun taiteiden yön kannatusjäseneksi 1.1.2010 alkaen. Tässä ote pöytäkirjasta.

Päätösesitys: Päätetään liittyä Oulun taiteiden yö ry:n kannatusjäseneksi 1.1.2010 alkaen.

HPJ Impiö käytti asiakohtaan alustuspuheenvuoron.

EJ Kemi käytti asiakohtaan alustuspuheenvuoron.

EPJ Karppimaa avasi keskustelun.

PS Sainio esitti kommenttipuheenvuoron.

EPJ Karppimaa päätti keskustelun.

Päätös: Päätösesityksen mukaan.

Huomaatteko? Ei yhtään vastakkaista esitystä. Minäkin kannatin kyseistä kannatusjäsenyyttä – edustajisto toimi viisaasti päättäessään tukea paikallisesti tärkeää kulttuuritoimijaa.

Silti useat tämänkin päätöksen siunanneet edustajiston jäsenet vastustivat Setan kannatusjäsenyyttä perustellen näkemystään sillä, että ylioppilaskunnan ei tulisi pakkojäsenyytensä vuoksi liittyä yhdistysten tukijäseniksi. Kukaan heistä ei käyttänyt puheenvuoroa, kun ylioppilaskunta päätti liittyä Oulun taiteiden yö ry:n kannatusjäseneksi.

Mutta mitä eroa loppujen lopuksi on Oulun taiteiden yön ja Setan kannatusjäsenyydellä?

Mieleeni juolahtaa muutamia synkkiä ja pimeitä ajatuksia. En voi välttyä mielikuvalta, että päätöksen takana on sellaisia asioita, joita ei kehdattu sanoa ääneen.

Tällaisissa päätöksissa tulisi olla linjakas, koska minun lisäkseni myös monelle muulle ylioppilaskunnan jäsenelle on syntynyt ikäviä mielikuvia päätöksen muista mahdollisista taustoista.

Setan kannatusjäsenyys ja kadonneen logiikan metsästys

4 kommenttia kirjoitukseen “Setan kannatusjäsenyys ja kadonneen logiikan metsästys

 • Pingback:Tweets that mention Janne Hakkarainen » Setan kannatusjäsenyys ja kadonneen logiikan metsästys -- Topsy.com

 • 12.2.2011 00:05:sta
  Permalink

  Mitä ovat mieleesi juolahtaneet synkät ja pimeät ajatukset ja asiat, joita ei kehdattu sanoa ääneen? Millaisia mielikuvia sinun lisäksesi myös monelle muulle ylioppilaskunnan jäsenelle on syntynyt päätöksen muista mahdollisista taustoista?

 • 12.2.2011 04:33:sta
  Permalink

  Olisinpa itsekkin ollut paikalla äänestämässä muttei ehtinyt. Olisin äänestänyt kyllä itsekkin sitä vastaan, mutta sehkä hieman eri syin.

  Hieman eri asia toki kannattaa järjestön tavoitteita ja alkaa sitten maksamaan yhteisistä rahoista kannatusjäsenyyttä. Toisaalta ois kyllä sanaset sanottavana siitä yhteiste rahojen käytöstä muutenki, mutta se ei kuulu tähän 😀

  Ainiin… älä alennu pliis ”muutki niin meki” -argumentointiin 🙂 pystyt parempaan. Niin ja mitä eroa niillä kannatusjäsenyyksillä on? Toisen jäsenmaksu on 25 kertaa sen toisen (vaikka ei kyllä tarvis sitä ensimmäistäkään maksaa)

 • 12.2.2011 16:43:sta
  Permalink

  Jaakko, jos toisen yhdistyksen kannatusjäsenyyttä vastustetaan automaatiojäsenyydellä mutta toisen ei, syntyy mielikuva, että ehkä kysymys ei ole niinkään johdonmukaisesta periaatteesta. Tähän samaan lopputulemaan tulee tavallaan myös vastaesitystä kannattanut Tuomas Aarni tunkkien Facebook-sivulla: ”En muutenkaan usko tämän [Oulun taiteiden yön] jäsenyyden herättävän sellaisia esim. poliittisia tai muita niin tunteita herättäviä argumentteja, kuin toiset jäsenyydet voisivat.”

  Tommi, en tarkoittanut, että koska ”muutkin niin mekin”. Tarkoituksena oli kertoa tilanteesta muualla Suomessa. Pahoittelen, jos siitä syntyi toisenlainen mielikuva.

Kommentointi suljettu.