Talven pakkasennätys rikkoontui Utsjoella viime yönä. Edellinen ennätys mitattiin edellisen keskiviikon ja torstain välisenä yönä Sodankylässä. Sää on poikkeuksellisen kylmä, koska Suomi kuuluu tällä hetkellä eteläisen matalapaineen ja pohjoisen korkeapaineen väliseen vyöhykkeeseen. Kun aamulla tarkastin lämpömittarin lukeman, pitkiin kalsareihin pukeutuminen oli itsestäänselvyys.

Purevan pakkasen keskellä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että ilmastonmuutos etenee ja että Yhdysvaltain ilmastontutkimuslaitoksen mukaan tammi-lokakuu on ollut yhtä lämmin kuin tilastohistorian lämpimin vastaava jakso vuonna 1998.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC:n vuonna 2007 julkaiseman raportin mukaan päästöt on saatava maailmanlaajuisesti laskuun viimeistään vuonna 2015, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää alle kahden asteen.

Ilmastonmuutos uhkaa tulevaisuudessa yhä suurempia ihmismassoja nälänhädällä ja janolla. Lisäksi ilmastonmuutos uhkaa valtavaa määrää eläinlajeja sukupuutolla. Ympäristö- ja ilmastopakolaisten määrä kasvaa tulevaisuudessa, kun yhä useammat alueet muuttuvat tulevaisuudessa asuinkelvottomiksi. Oululainen vihreä kaupunginvaltuutettu Veikko Ervasti kirjoittaa Kalevan blogissaan tarkemmin ympäristö- ja ilmastopakolaisista.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi kannatan säädettäväksi ilmastolakia, joka velvoittaisi tulevat hallitukset vuosittaisiin ilmastotieteeseen perustuviin päästövähennyksiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Myös Suomen on osallistuttava ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen kaikin keinoin. Usein perustellaan, että tämä on turhaa, koska esimerkiksi Kiina saastuttaa joka tapauksessa niin paljon. Samalla logiikalla voidaan kuitenkin puolustaa tusinoittain myös muita epäeettisiä asioita.

Suomeen on säädettävä ilmastolaki