Työministeri Anni Sinnemäki vieraili Oulussa maanantaina. Työ- ja elinkeinotoimistossa järjestetyssä tilaisuudessa Anni puhui työllistymisen uusista haasteista: erityisesti nuorten kasvava työttömyys on erittäin huolestuttavaa.

Minulle tuli hiukan yllätyksenä, että esimerkiksi ammattitutkinnon suorittaneista työttömistä tällä hetkellä erityisesti sähköalan ihmisillä on hankalaa löytää töitä.

Keskustelu aloituspaikoista on erityisen ongelmallista: nuorten työttömyyttä pystyttäisiin ehkäisemään lisäämällä tai vähentämällä aloituspaikkoja tietyissä koulutusohjelmissa. Ongelmia on ainakin kaksi: ensimmäinen liittyy ennustettavuuden hankaluuteen. Esimerkiksi medianomeja koulutetaan paljon, koska media-alan ajateltiin työllistävän huomattavasti enemmän kuin se nyt työllistää. Toinen ongelma on aluepoliittinen: oma koulu on erityisesti pienelle kunnalle tärkeä.

Oulun vaalipiirin vihreiden järjestöjen puheenjohtajat oli kutsuttu tilaisuuden jälkeen päivälliselle työministerin kanssa, joten minä olin paikalla nuorten edustajana. Oulun vihreiden nuorten hallituksen ohjeistuksen mukaan pidättäydyin alkoholin nauttimisesta tapaamisen aikana. Tämä oli tosin helppoa, koska ruokajuomaksi tarjoiltiin vettä.

Olin koonnut muutamia ajatuksia, joita ajattelin Annille esittää. Huomasin kuitenkin Annin jo ajattelevan kanssani samoin, mikä toisaalta ei ollut kovinkaan yllättävää: Vihreiden perustulomalli ratkaisisi useita ongelmia samalla kertaa. Opiskelijat voisivat keskittyä työnteon sijasta täyspäiväisesti opiskeluun, mikä taas johtaisi työurien pitenemiseen opiskeluajan lyhentyessä. Henkilökohtaisesti olen aivan erityisen huolestunut ensi kesän työtilanteestani: olisi ikävää syödä ja elää opintolainalla.

Syömässä Sinnemäen seurassa