Uuden Musiikin Kilpailut voittaneella Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen Aina mun pitää -kappaleella on tärkeä sanoma. Laulu alleviivaa sitä, että kehitysvammaiset on sysätty yhteiskunnan marginaaliin, aktiivisista tekijöistä passiivisiksi tekemisen kohteiksi.

Suosittelen tutustumista myös yhtyeen muuhun tuotantoon. Esimerkiksi Kallioon! -kappale on konstailemattomuudessaan nerokas. Se on ihmisyyden ja arjen ytimessä. Viittaan teokseen myöhemmin tässä tekstissä.

Monet ovat iloinneet siitä, että PKN:n voitto korostaa sitä, miten suvaitsevainen ja edistyksellinen maa Suomi on. Pidän iloa liian varhaisena, koska niin moni kehitysvammaisia — ja kaikkia vammaisia ylipäätään — koskeva asia on rempallaan.

Asioita on rempallaan valtakunnallisesti: Suomi ei ole vieläkään esimerkiksi ratifioinut YK:n vammaisten oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Kuntia ajetaan niin tiukkoihin menoleikkauksiin, että PKN:n jäsenten esittämät toiveet itsenäisestä asumisesta ovat vaarassa. Esteettömyyssäännöksiä yritetään purkaa, koska yleisen urbaanilegendan mukaisesti ne kasvattavat kohtuuttomasti rakentamiskustannuksia. Itsemääräämisoikeuslain kanssa vitkuttelu on noloa. Kyseinen laki parantaisi kehitysvammaisten asemaa.

Asioita on rempallaan myös paikallisesti: Olen Oulun kaupunginvaltuustossa muutamaan kertaan esittänyt närkästykseni siitä, ettei kaupungin esteettömyysstrategian toteutumista seurata. Oulun Rotuaarin näkövammaisten ohjausraita on toteutettu kehnosti. Vaalien äänestyspisteitä sijoitetaan toimimattomien hissien yhteyteen.

Korjattavien ongelmien lista on pitkä sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

Mistä tässä kaikessa on kysymys? Yksi vastaus löytyy aiemmin mainitsemastani Pertti Kurikan Nimipäivien Kallioon! -kappaleesta:

”Mä kaipaan vähän kunnioitusta
tasa-arvoa elämään
Mä tarvin vähän kunnioitusta
ihmisarvoa elämään”

Toivon, että eduskuntavaalien äänestyspäivänä kehitysvammaisten — ja kaikkien vammaisten ihmisten ylipäänsä — ääni saa samanlaisen vastaanoton kuin viime lauantaina.

Vähän kunnioitusta ja ihmisarvoa elämään

Yksi kommentti kirjoitukseen “Vähän kunnioitusta ja ihmisarvoa elämään

  • 3.3.2015 11:36:sta
    Permalink

    Hyvä kirjoitus Janne! Kiteytit vammaisten oikeudet tasa-arvaiseen elämään hyvin. Ja kertokaa miksi aina pitää olla kynnyksiä?

    Kiitos hyvästä kirjoituksestasi!

Kommentointi suljettu.