Arvoisa rouva puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Kannatan valtuutettu Pitkon molempia muutosesityksiä joukkoliikenteen määrärahojen lisäämisestä.

Oulun kaupunkistrategiassa on linjattu, että tavoitteenamme on lisätä joukkoliikenteen ja vastaavasti vähentää yksityisautoilun suhteellista osuutta kokonaisliikennemäärästä. Minua huolestuttaa, kuinka tähän tavoitteeseen tällä menolla päästään.

Joukkoliikenteen palvelutason parantamista ja joukkoliikenteen suhteellisen osuuden kasvattamista tukevat lisäksi palveluiden saavutettavuuden turvaaminen ja päästöjen vähentäminen. Päästöjen vähentäminen on tärkeää sekä globaalisti että paikallisesti: globaalisti ilmastonmuutoksen vuoksi, paikallisesti keskustan ilmanlaadun vuoksi. Hengityselinsairaat olisivat kiitollisia.

Lisäksi kaupunkistrategiassa todetaan, että Oulu pyrkii olemaan Suomen paras paikka opiskella. Tämäkin strateginen tavoite on vaakalaudalla, koska opiskelijoilta saadun palautteen perusteella nimenomaan joukkoliikenne on yksi niistä asioista, joka heitä tässä kaupungissa närästää ja joka saa heidät harkitsemaan jopa paikkakunnalta muuttoa.

Riittävä joukkoliikenteen palvelutaso on erinomaisen tärkeää opiskelijoiden lisäksi myös pienituloisille ja autottomille kuntalaisille.

Kiitos.