Helsinki Pride -kulkuetta vastaan osoitettu kyynelkaasu- ja pippurisumuteisku osoittaa, että ihmisoikeustyölle on Suomessa yhä tarvetta. Lisäksi eilen Helsingin seudun Setan toimiston ikkunat rikottiin ja ovet töhrittiin natsisymbolein.

Jos haluat tuomita nämä rikokset, suosittelen erityisesti liittymistä Setaan. Lisäksi Oulun Seta järjestää 22.-25.7. North Pride -tapahtuman: osallistuminen lauantaina 24.7. järjestettävään kulkueeseen on näkyvä ja väkevä kannanotto ihmisten eriarvoisuutta vastaan.

Koska aihe on ajankohtainen, päätin kantaa korteni kekoon. Kokoomuksen Henri Heikkinen väitti sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajia suvaitsemattomaksi Kalevan mielipidepalstalla 8.7. Kirjoitin vastineen, jonka liitän tähän alle. Koska kysymys on tärkeästä ihmisoikeusasiasta, päätin yrittää laittaa itseni likoon parhaani mukaan. Ymmärtääkseni Heikkinen kannattaa jonkinlaista tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä, mutta alkuperäinen kirjoitus nimenomaan kritisoi lain kannattajia.

Vain koirat rekisteröidään, parisuhdetta ei

(Julkaistu Kalevan mielipidepalstalla 10.7.2010.)

Henri Heikkinen kritisoi (Kaleva 8.7./Lukijan sivu) sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajia väittäen, ettemme hyväksy ihmisiä, jotka kokevat avioliiton uskonnollisen vakaumuksensa perusteella nimenomaan miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Tämä ei pidä paikkaansa.

Sukupuolineutraali avioliittolaki tarkoittaa, että kaksi henkilöä sukupuolestaan riippumatta voivat solmia keskenään avioliiton.

Tällä hetkellä kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä voivat rekisteröidä parisuhteen, mikä ei kuitenkaan lainsäädännöllisesti takaa samoja oikeuksia ja velvollisuuksia kuin avioliitto.

Yhteiskunta asettaa täten erilaiset parisuhteet eriarvoisiksi, mikä tuo elävästi mieleen Yhdysvaltain muinaisen rotuerottelun.

Maallinen avioliitto täytyy ymmärtää yhteiskunnallisena sopimuksena, jolla ei ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa, kuka kirkon opin tai yksittäisen ihmisen uskonnollisen kokemuksen mukaan on solminut pyhän avioliiton Jumalan silmien alla.

Yhteiskunnan täytyy kohdella kaikkia sen jäseniä tasa-arvoisesti. Jos kirkon viimeiset kytkökset valtioon puretaan – kuten esimerkiksi julkisoikeudellisen yhteisön asema ja osuus yhteisöverosta – saa kirkko toimia mielestäni parhaalla näkemällään tavalla.

Juridista valtaa ei kuitenkaan saa luovuttaa taholle, joka käyttää sitä syrjivästi.

Toisin kuin Heikkistä, sukupuolineutraali avioliittolaki koskettaa minua henkilökohtaisesti.

Samana päivänä, jolloin kyseinen laki hyväksytään eduskunnassa, tunnen itseni viimeinkin yhdenvertaiseksi Suomen kansalaiseksi muiden joukossa.

Minä en halua rekisteröidä parisuhdettani samalla tavalla kuin koirat rekisteröidään.

Janne Hakkarainen
puheenjohtaja
Oulun vihreät nuoret ry

Vain koirat rekisteröidään, parisuhdetta ei

22 kommenttia kirjoitukseen “Vain koirat rekisteröidään, parisuhdetta ei

 • 10.7.2010 15:25:sta
  Permalink

  kai homo tajuat palavasi helvetin tulessa?

 • 10.7.2010 15:33:sta
  Permalink

  mikä erottaa homoilun muista fetisseistä kuten pedofilia ja zoofilia? homous on edelleen monessa maassa laitonta kuten se oli 40 vuotta sitten suomessakin. yhdysvaltojen muinainen rotuerottelu on yksi typerimmistä vertauksista tässä asiayhteydessä. ihonväri ei ole fetissi. homous on luonnonlakien vastaista ja jos koetat sitä perustella sillä että ”on olemassa yksi eläinlaji joka harrastaa seksiä saman sukupuolen kanssa”, olet vain yksi idiootti muiden joukossa. masennus ja homous on nykyaikaista ja trendikästä mutta jos vaaditaan kirkolta sitä, että aletaan vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, se on vielä suurempaa sortoa uskovia ihmisiä kohtaan.

 • 10.7.2010 15:34:sta
  Permalink

  Monet maallistuneet kristityt käsittävät helvetin metaforana, joka merkitsee omista pahoista teoista kärsimistä ja niiden mietiskelyä kuoleman jälkeen tai elämän aikana. Toisen ihmisen rakastamisen muistaminen tuskin tuottaa suurempia tuskia.

 • 10.7.2010 15:40:sta
  Permalink

  Olen lämpimästi otettu huolenpidostasi, Pentti Kinnunen – kiitos siitä. Näin uskonnottomana henkilönä en kuitenkaan ole huolissani kuolemanjälkeisestä elämästäni.

  Jukka Heikkinen, kysytkö oikeasti, mitä eroa on aikuisten ihmisten välisellä toiminnalla – joka perustuu kaikkien osapuolien sopimukseen – ja lapsen tai eläimen hyväksikäytöllä?

  En vaadi kirkolta missään vaiheessa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä: ”Jos kirkon viimeiset kytkökset valtioon puretaan – kuten esimerkiksi julkisoikeudellisen yhteisön asema ja osuus yhteisöverosta – saa kirkko toimia mielestäni parhaalla näkemällään tavalla.” Lukutaito on näppärä taito tietoyhteiskunnassa.

 • 10.7.2010 15:43:sta
  Permalink

  Jukka,

  Kirjollista vihkimistä samaa sukupuolta oleville pareille vaativat lähinnä _kirkkoon kuuluvat_ ihmiset.

  Sukupuolineutraalissa avioliitossa on kyse ihmisten rakkaussuhteiden tasa-arvoisesta kohtelusta. Kuten kommentistasi käy ilmi, homous OLI laitonta ja OLI sairauslistalla – molemmat menneitä oireita ahdasmielisestä pelosta. Toivottavasti et haikaile muita totalitarististen valtioiden lainsäädännön piirteitä maahamme, täällä on ihan tarpeeksi vaikeaa elää jo muutenkin.

  Ei ole olemassa mitään luonnonlakien vastaista – saman sukupuolen rakastaminen on yhtä luonnollista kuin eri sukupuolenkin. Tämä on totta erityisesti ihmisillä, joiden keskinäisiä suhteita määrittää useimpien kohdalla muutkin tekijät kuin darwinistinen halu lisääntyä.

 • 10.7.2010 15:49:sta
  Permalink

  tiedättekö mitä tarkoittaa käsite ”trolli” ?

 • 10.7.2010 15:51:sta
  Permalink

  JUKKA HEIKKINEN:

  ”Fysiikan lait tai luonnonlait ovat luonnossa vallitsevasta säännönmukaisuudesta käytetty nimitys.” -wikipedia

  Siis ymmärtänet, ettei heterous ole luonnonlaki?

  TAI

  Jos heteroutta pidetään luonnonlakina, niin samoin on pidettävä homouttakin, koska molemmat esiintyvät luonnossa säännönmukaisesti.

  Mielestäsi luonnollista on varmaan vain sellainen yhdyntä, josta voi edes silloin tällöin seurata vauva? Kuitenkin esimerkiksi kirkko haluaa usein rajoittaa yhdyntää, kuten myös laki.

  Mikä ero on raskaudelta suojatulla heteroseksillä ja homoseksuaalisella seksillä? Kummassakin kaksi toisiensa seurasta nauttiva ihmistä harrastaa seksiä ilman vauvan vaaraa.

  Homot eivät riko mitään luonnonlakia. Tietääkseni luonnonlait eivät ole rikottavissa.

  Myöskään siitä, että jokin on ”luonnonmukaista” ei voida sanoa, että se olisi hyvä. Jos ihmiset kuksisivat kuin kanit olisi meitä vielä enemmän liikaa.

  Kirkon olisi fiksuinta elää ajassa, kuten se on ennenkin tehnyt.

  T. Valkoinen heteromies

 • 10.7.2010 15:52:sta
  Permalink

  Joo, tiedetään. Tuo oli vain aika huono trolli, jos se sellainen oli, koska on olemassa aika paljon ihmisiä, jotka ajattelevat tismalleen tuolla tavalla.

 • 10.7.2010 15:54:sta
  Permalink

  niin, tai tiedättekö mitä tarkoittaa provokaatio?

 • 10.7.2010 15:56:sta
  Permalink

  Provokaatio on sitä, että puolustaa omia oikeuksiaan tasa-arvoon laillisessa ja rauhanomaisessa mielenosoituksessa. Poliittisen eliitin arvoliberalismi on provokaatiota natseille.

 • 10.7.2010 16:08:sta
  Permalink

  Simo Raittila, rehellisesti olen kyllä sitä mieltä että kaikki ihmiset sais tappaa. itse voin ensimmäisenä kävellä polttouuniin.

 • 10.7.2010 16:17:sta
  Permalink

  Olisi muuten mukavaa päästä joskus keskustelemaan asioista ihmisten kanssa samassa huoneessa ilman wikipediaa ja googlea. Jokainen on niin uskomaton nero nykyään kun on netti käytettävissä. Näkisi kuinka paljon ihmiset oikeasti tietävät mistään ja kuinka paljon on omia mielipiteitä ja millaista argumentointi olisi. Hyvää päivänjatkoa kaikille, en enää saa tästä sivusta mitään huvia irti.

 • 10.7.2010 16:41:sta
  Permalink

  Hei kaikki!

  Totuushan on se, että kaikissa meissä ihmisissä on jotakin homomaista. Esimerkiksi homososiaalisuus on tosi vahva piirre usemmissa ihmisissä.

  Muistutan myös Yhteys- ja Tulkaa kaikki -liikkeistä. Ne kertovat tervejärkisten imisten toiminnasta.

  Yst. terv., Jukka Väisänen

 • 10.7.2010 17:28:sta
  Permalink

  Vetosin vain ”auktoriteettiin”, jottei kukaan jaksaisi vääntää sanan merkityksestä.

  Itse kävelisin mieluiten polttouuniin vasta viimeisenä, jos ollenkaan. 🙂

 • 10.7.2010 20:12:sta
  Permalink

  harmillista että homoutta ajatellessa, ihmiset miettivät vain samaa sukupuolta olevien välistä seksiä.

  Jos se kerta on kuvottavaa, niin miettikää kahden heteron läskin nussimista! Kait kirkko on myös sitä vastaan? Jos ei ole, eikö olisi aika?

  Ja siihen mitä helvettiin tulee, niin sinne joutuakseen pitää siihen uskoa. Harmi.

  Homous on luonnollista, sen vastustaminen ei.

 • 10.7.2010 20:39:sta
  Permalink

  Erittäin hieno mielipidekirjoitus! Viimeaikaiset tapahtumat ovat jälleen nostaneet pinnalle Suomen HLBT-yhteisön oikeudet, tämä on erinomainen lisä aiheesta kirjoitettuihin teksteihin.

  Olen 23-vuotias nainen, pesunkestävä biseksuaali, uskon Jumalaan ja puolustan täydellisesti ihmisten oikeutta elää toistensa kanssa avioliitossa sukupuolesta riippumatta. Toisin kuin jotkut luulevat, sukupuolineutraali avioliitto ei vaikuttaisi heteroparien vihkimiseen millään lailla – eivätkä HLTB-ihmiset edes halua uhata heteroyhteisöä, ainoastaan elää tasa-arvoisesti ilman pelkoa ja syrjintää. Suomessakin on iso joukko HLBT-ryhmään kuuluvia, jotka ovat vahvasti uskonnollisia, ja heille oikeus avioitua virallisesti kirkossa merkitsisi varmasti suunnattoman paljon.

  Kummallista miten luullaan, että ainoastaan Internetin ja Wikipedian avulla voi tietää asioista paljon – homoseksuaalisuutta on huomattu esiintyvän vakituisesti yli 150 eläinlajilla, ja näistä tuloksista on kirjoitettu runsaasti lehdissä, myös parin vuoden takaisessa Suomen Kuvalehdessä on tästä monta sivua pitkä artikkeli. Sen alussa sanottiin myös, että tutkimusten rahoittajat ovat usein olleet homovastaisella kannalla eivätkä suostuneet aina rahoittamaan tutkimuksia, jotka käsittelivät homoseksuaalisuuden esiintymistä eläinkunnassa. Tästä johtuen monien tutkimusten aiheet piti valehdella rahoituksen saamiseksi. Eläinkunnassa esiintyvän homoseksuaalisuuden lisäksi on osoitettu usealta taholta, että monet eläimet harrastavat seksiä myös mielihyvän vuoksi eivätkä välttämättömänä lisääntymisen muotona.

  Ruotsissa homoilla on nykyisin oikeus avioitua kirkossa laillisesti, saisiko Suomeen ajettua sukupuolineutraalia avioliittolakia vetoamalla vanhaan kunnon naapurikateuteen? ”Jos ruotsalaiset saavat, niin kyllä mekin”? 🙂

 • 10.7.2010 21:16:sta
  Permalink

  Hei Pentti ja Jukka, niin hihihihi-kikakika-hauskaa kuin tuo ”kommentointi” teistä saattaakin olla, voisitteko silti sen verran armahtaa meitä pystyynkuolleita tiukkapipoja, että siirtyisitte itsellenne sopivammalle foorumille eli Suomi24-sivuille?

 • 11.7.2010 20:58:sta
  Permalink

  Heteroparit eivät voi elää rekisteröidyssä parisuhteessa. Tässä on vain tarkoitus julkisesti antaa nimi sille, millaisen kumppanin kanssa itse kukin elää.

  Mutta taitaa olla niin, että paperilla rekisteröityjä parisuhteita ei juuri ole esimerkiksi oleskeluluvan saamiseksi. Avioliitoissahan tätä harrastetaan.

 • 16.7.2010 20:14:sta
  Permalink

  Kummallista miten luullaan, että ainoastaan Internetin ja Wikipedian avulla voi tietää asioista paljon – homoseksuaalisuutta on huomattu esiintyvän vakituisesti yli 150 eläinlajilla, ja näistä tuloksista on kirjoitettu runsaasti lehdissä, myös parin vuoden takaisessa Suomen Kuvalehdessä on tästä monta sivua pitkä artikkeli. Sen alussa sanottiin myös, että tutkimusten rahoittajat ovat usein olleet homovastaisella kannalla eivätkä suostuneet aina rahoittamaan tutkimuksia, jotka käsittelivät homoseksuaalisuuden esiintymistä eläinkunnassa. Tästä johtuen monien tutkimusten aiheet piti valehdella rahoituksen saamiseksi. Eläinkunnassa esiintyvän homoseksuaalisuuden lisäksi on osoitettu usealta taholta, että monet eläimet harrastavat seksiä myös mielihyvän vuoksi eivätkä välttämättömänä lisääntymisen muotona.

 • 21.7.2010 12:39:sta
  Permalink

  Kaikki lähetetyt kommentit tulee mulle ennakkotarkastettaviksi. Mä pääasiallisesti julkaisen kaiken, mutta en selkeästi alatyylisiä, muihin kuin minuun kohdistuneita solvauksia. Tämä tiedoksi niille tyypeille, joiden elämän sisältö pyörii netissä ulostamisen parissa. Olen siis jättänyt muutamia aiempiin kommentoijiin liittyviä solvauksia julkaisematta.

 • 21.12.2010 23:47:sta
  Permalink

  Erittäin hieno mielipidekirjoitus! Viimeaikaiset tapahtumat ovat jälleen nostaneet pinnalle Suomen HLBT-yhteisön oikeudet, tämä on erinomainen lisä aiheesta kirjoitettuihin teksteihin. Olen 23-vuotias nainen, pesunkestävä biseksuaali, uskon Jumalaan ja puolustan täydellisesti ihmisten oikeutta elää toistensa kanssa avioliitossa sukupuolesta riippumatta. Toisin kuin jotkut luulevat, sukupuolineutraali avioliitto ei vaikuttaisi heteroparien vihkimiseen millään lailla – eivätkä HLTB-ihmiset edes halua uhata heteroyhteisöä, ainoastaan elää tasa-arvoisesti ilman pelkoa ja syrjintää. Suomessakin on iso joukko HLBT-ryhmään kuuluvia, jotka ovat vahvasti uskonnollisia, ja heille oikeus avioitua virallisesti kirkossa merkitsisi varmasti suunnattoman paljon. Kummallista miten luullaan, että ainoastaan Internetin ja Wikipedian avulla voi tietää asioista paljon – homoseksuaalisuutta on huomattu esiintyvän vakituisesti yli 150 eläinlajilla, ja näistä tuloksista on kirjoitettu runsaasti lehdissä, myös parin vuoden takaisessa Suomen Kuvalehdessä on tästä monta sivua pitkä artikkeli. Sen alussa sanottiin myös, että tutkimusten rahoittajat ovat usein olleet homovastaisella kannalla eivätkä suostuneet aina rahoittamaan tutkimuksia, jotka käsittelivät homoseksuaalisuuden esiintymistä eläinkunnassa. Tästä johtuen monien tutkimusten aiheet piti valehdella rahoituksen saamiseksi. Eläinkunnassa esiintyvän homoseksuaalisuuden lisäksi on osoitettu usealta taholta, että monet eläimet harrastavat seksiä myös mielihyvän vuoksi eivätkä välttämättömänä lisääntymisen muotona. Ruotsissa homoilla on nykyisin oikeus avioitua kirkossa laillisesti, saisiko Suomeen ajettua sukupuolineutraalia avioliittolakia vetoamalla vanhaan kunnon naapurikateuteen? ”Jos ruotsalaiset saavat, niin kyllä mekin”? 🙂

Kommentointi suljettu.