Oulun seudun ammattikorkeakoulun journalistiopiskelijat haastattelivat minua erääseen harjoitustyöhönsä. Samalla minä sain arvokasta lisäkokemusta tv-kameroiden edessä esiintymisestä.

Haastattelussa minulta kysyttiin muun muassa sitä, millaiset nuoren ehdokkaan läpipääsymahdollisuudet ovat, jos käytettävissä ei ole kymmeniä tuhansia euroja mainontaan.

Vastasin kysymykseen, että luotan mieluummin ihmisten voimaan kuin rahan valtaan. Kerroin, että minulla on mahtava tukiryhmä takanani ja että olen saanut jonkin verran lahjoituksia tuntemattomiltakin ihmisiltä.

Raha ei kuitenkaan ole ainoa ongelma. Keskeinen ongelma on näkyvyys. Sitäkin toki saa rahalla, mutta esimerkiksi vanhojen konkareiden esiintyminen televisiossa, lehdissä ja radiossa on heille samalla myös ilmaista mainosta.

Kansanedustajien vaalivapaa alkaa kuukausi ennen vaaleja, minkä vuoksi heillä on myös enemmän aikaa julkisuudessa esiintymiseen ja kampanjointiin ylipäänsä. Ihanteellisessa yhteiskunnassa kaikkien kansanedustajaehdokkaiden kokopäiväinen kampanjointi turvattaisiin yhteiskunnan avustuksella. Tämä vaalisi ja edistäisi demokratiaa.

Maksutonta mainosta saisi toki skandaalinhakuisilla tempauksilla, mutta tällaisessa toiminnassa menettää helposti kunniansa. Tarkoitushakuista irstailua kannattaa siis jatkossakin etsiä jostain muualta kuin minun blogistani.

Olen joka tapauksessa miettinyt jo kuukausien ajan, että hankkisin vaalimateriaalikseni kondomeja. Janne-kondomien tarkoitus ei olisi irstailu, vaan edistää kampanjoinnin ohella seksuaaliterveyttä ja arvoliberaalia asennemaailmaa. Lisäksi turhan krääsän jakaminen on mielestäni ärsyttävää ja ideologisesti epäilyttävää. Mahdollinen mediahuomio ei toki olisi pahitteeksi.

Lopuksi haluan toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi tukijoideni joukkoon. Voit tukea kampanjaani esimerkiksi yhden oluttuopin hinnalla. Pieni summa merkitsee paljon, jos lahjoittajia on useita. Joulukuun tietojen pohjalta olen saanut yllämainitun lomakkeen kautta 150 euroa, mutta olen kuullut, että muutamat ihmiset ovat lahjoittaneet kampanjaani rahaa jo tässäkin kuussa. Iloitsen myös siitä, jos haluat tukea kampanjaani aivoillasi tai käsilläsi.

Vallanvaihdon ongelmakohtia
Merkitty: