Kaupunginvaltuustossa käsiteltiin sekä viime että tällä viikolla kaupungin talousarviota. Ensimmäinen kokous, jossa lisäys-, muutos- ja poistoesitykset tehtiin, kesti yli yhdeksän tuntia. Tällä viikolla kaikki esitykset äänestettiin kumoon, koska puolueiden kesken oli sovittu, että vain oman ryhmän esityksiä saa kannattaa.

Talousarvio oli siis valmisteltu puolueiden kesken valmiiksi jo ennen valtuuston kokousta.

Tähän menettelytapaan liittyy sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvä puoli on se, ettei budjetista muodostu taloudellisesti kestämätöntä valtuuston äänestäessä yksittäisistä asioista sattumanvaraisesti. Vaikuttamistyö täytyy tehdä jo hyvissä ajoin ennen puolueiden välistä kaupunginhallituksen budjettiriiheä, jossa päätökset tehdään de facto. Olisi kuitenkin hyvä, että valtuustossakin tehdyistä esityksistä voitaisiin vielä neuvotella ryhmien kesken, jotta kaupunginhallitukseen kuulumattoman valtuutetun tehtäväksi ei jäisi ainoastaan leimasimen rooli valtuuston talousarviokokouksessa.

Vihreästä näkökulmasta budjettiväännön mukavin lopputulos on Viinivaaran pohjavesihankemerkintöjen poistaminen talousarviosta. En tosin tiedä, kuinka paljon valtuusto voi ottaa tästä kunniaa itselleen, koska Vaasan hallinto-oikeus näytti hiukan aiemmin hankkeelle punaista valoa.

Tämän viikon kokouksen merkittävin voitto oli Höyhtyän puiston kaavan palauttaminen valmisteluun. En näe mitään syytä, miksi sinne ei voisi rakentaa, mutta Jenni Pitkon tekemän palautusesityksen mukaisesti kannatan sitä, että lisärakentaminen on aiemmin suunniteltua pienempimittakaavaisempaa ja paremmin alueelle sopivampaa. Jään odottamaan innolla uutta esitystä. Jenni kirjoitti aiemmin aiheesta blogiinsa hyvän ja kattavan tekstin.

Tällä viikolla myös valittiin jäsenet kolmeen suurimpaan lautakuntaan. Vihreitä edustavat Marianne Isola yhdyskuntalautakunnassa, Outi Kuismin hyvinvointilautakunnassa ja Karoliina Niemelä sivistys- ja kulttuurilautakunnassa.

Valtuusto päätti budjetista ja palautti Höyhtyän kaavan valmisteluun