(Julkaistu Rauhan Tervehdyksessä 12.8.2015)

Tuomiorovasti Matti Pikkarainen maalailee kolumnissaan (29.7.) uhkakuvia yhteiskunnan luisumisesta totalitaristiseen suuntaan, jos perinteisen avioliittokäsityksen omaavien sananvapautta pyritään rajoittamaan.

Kyseessä on ikivanha argumentti: keksitään uhkakuva, jota ei ole olemassa ja jota vastaan sitten hyökätään.

Kukaan ei nimittäin ole ehdottanut, että eduskunnan pitäisi muuttaa perustuslakia siten, että perinteisen avioliittokäsityksen omaavien sananvapautta kavennettaisiin.

Sen sijaan yksilön täytyy olla valmis vastaanottamaan kritiikkiä, jos päättää kertoa mielipiteensä julkisesti. Välillä omien ajatusten saama kritiikki aiheuttaa mielipahaa, mutta mielipahan aiheuttaminen ei missään nimessä ole sananvapauden rajoittamista.

Kun minä sanon, että tuomiorovasti käyttää kolumnissaan sananvapausargumenttia ontuvana keppihevosena vähemmistöjen syrjimisen puolusteluun, kysymys on kritiikistä, ei pyrkimyksestä kaventaa tuomiorovastin perustuslaillisia oikeuksia.

Lisäksi lienee tärkeää muistuttaa, että tasa-arvoinen avioliittolaki ei pakota kirkkoa vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkko saa yhä valita, ketä vihkii ja ketä ei.

Sitäkään oikeutta kukaan ei ole viemässä pois.

Toivottavasti seksuaalivähemmistöjen viimeinkin saavutettuja yhdenvertaisia oikeuksia ei myöskään viedä pois.

Janne Hakkarainen
Oulun kaupunginvaltuutettu (vihr.)