Arvoisa rouva puheenjohtajat, hyvät valtuutetut

Voisin kehua oman ryhmäni puheita, mutta se olisi turhaa toistoa, joten haluan erityisesti kiittää SDP:n Johanna-Piritta Huovista hyvästä puheenvuorosta.

Kannatan vaihtoehtoa kolme, eli siis hajautettua mallia. Kantani perustuu sekä ympäristöarvoihin että Viinivaaraan liittyvien pitkien valitusprosessien uhkaan.

Ensin ympäristöarvoista, jotka vaikuttavat minun vaakakupissani erityisen paljon. Oulun vedenhankinnan monitavoitearvioinnissa todetaan, että Viinivaaran luontovaikutukset lähteille ovat suuria, ja luontovaikutukset purojen ja jokien virtaamiin kohtalaisia.

Lisäksi Viinivaara-vaihtoehto edellyttää kajoamista Natura 2000-verkostoon. Mielestäni on selvää, että Natura-alueita ei ole päätetty perustaa kevein perustein, vaan takana on selkeät perusteet luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Toiseksi hallinnosta ja byrokratiasta. On todennäköistä, että Viinivaaran valitseminen johtaa pitkiin ja tuskaisiin valitusprosesseihin kaikissa mahdollisissa oikeusasteissa. On myös mahdollista, että hanke kaatuisi kokonaan jossain oikeusasteessa.

Arvoisa puheenjohtaja, tämän vuoksi kannatan hajautettua mallia.

Kiitos.