Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton syysliittokokous järjestettiin viime viikonloppuna Lahdessa. ViNO:n liittokokouksista pidän erityisesti siksi, että byrokraattisen nuijimisen lisäksi toimintaan sisältyy yleensä enemmän tai vähemmän sosiaalista yhdessäoloa rennossa ilmapiirissä.

ViNO:lle valittiin uusi puheenjohtajisto, hallitus ja pääsihteeri. Henkilövalinnoista ja muusta voi lukea tarkemmin liiton omilta kotisivuilta. Oulusta hallitukseen valittiiin Merja Kähkönen, joka on toiminut tänä vuonna liiton opiskelijavaltuuskunnan jäsenenä.

Keskustelin vapaamuotoisesti muutamien ihmisten kanssa siitä, että vihreät kautta maan menestyivät huonosti ylioppilaskuntien edustajistovaaleissa. Yhteinen ongelma kaikissa ylioppilaskunnissa oli ehdokashankinta, johon on seuraavalla kerralla syytä panostaa enemmän. Kuten olen aiemmin maininnut, OYY:ssa listallamme ei ollut lainkaan ehdokasta Kajaanin kampukselta. Lisäksi olisimme tarvinneet lisää ehdokkaita luonnontieteellisestä tiedekunnasta.

Lisäksi olen seurannut mitä suurimmalla mielenkiinnolla Vihreän puolueen syntymistä. Julkisuudessa on levinnyt käsitys, jonka mukaan radikaalivihreät olisivat Vihreään liittoon pettyneitä kansalaisaktivisteja, jotka ovat nyt siirtyneet uuden radikaalipuolueen piiriin. Näin ei ymmärrykseni mukaan ole, vaan kyseiset ihmiset ovat aiemmin toimineet joissain aivan muissa yhteisöissä. Aivan erityisen pettynyt olen Kansan Uutisten uutisointiin siitä, että Vihreät olisivat repeämässä. Olen aiemmin elänyt siinä uskossa, että lehden uutisointi on jokseenkin yhteydessä ympäröivään todellisuuteen.

Jos olen antanut itseni ymmärtää oikein, sama joukko oli myös vihreiden mustamaalauskampanjan takana edustajistovaalien aikaan. Suurin osa lokakampanjan materiaaleista leviteltiin pitkin humanistista tiedekuntaa. Ironisesti kannatuksemme yli kaksinkertaistui juuri kyseisessä tiedekunnassa – tosin ehdokasvalinnoilla oli tässä yhteydessä suuri merkitys. Ikävää meidän kannaltamme on, ettei antikampanjaa toteutettu lainkaan Kajaanin kampuksella. Tällöin olisimme ehkä menestyneet sielläkin paremmin.

Muun muassa Kalevan nettisivujen lukijakommenteissa edellä mainitut radikaalivihreät on sekoitettu edustamaamme Vihreä Vallankumous -edustajistoryhmään, mikä ei lainkaan pidä paikkaansa. Edustajistoryhmämme jäsenillä tai varajäsenillä ei ole mitään tekemistä kyseisen yhteisön kanssa. Uuden radikaalivihreän ryhmän jonkinlainen puolueohjelma on löydettävissä vielä ainakin Googlen välimuistin avulla.

ViNO:n syysliittokokouksesta ja sananen uudesta radikaalivihreästä ”puolueesta”
Merkitty:    

Yksi kommentti kirjoitukseen “ViNO:n syysliittokokouksesta ja sananen uudesta radikaalivihreästä ”puolueesta”

  • 17.11.2009 01:24:sta
    Permalink

    Olet täysin oikeassa. Edustajistovaaleissa on rekrytointi sen verran tärkeää, että aate muodostuu selkeämmäksi.

    Hyvä kirjoitus, Janne 🙂

Kommentointi suljettu.