Kun pääsin kaupunginvaltuustoon vuonna 2012, päätin äänestäjien kuluttajansuojan ja avoimuuden lisäämiseksi kirjoittaa vuosittain poliittisen toimintakertomuksen, jossa käyn läpi keskeisimmät poliittiset tekoni, puheeni ja aloitteeni. Olen aiemmin kirjoittanut poliittiset toimintakertomukset vuosilta 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019. Tässä tekstissä käsittelen vuoden 2020 poliittisia toimiani.

Oulun kaupunginvaltuusto

Vuosi alkoi talouden ulkoisella arviolla. Oulun kaupungin talouden rakenne on ollut jo vuosia kroonisesti alijäämäinen, eikä kaupunginvaltuusto ole onnistunut toteuttamaan riittävästi rakenteellisia uudistuksia, joilla talous saataisiin kestävämmälle uralle. Jos emme saa kasvatettua työllisyyttä tai toteutettua rakenteellisia uudistuksia, vaihtoehtona on salakavalasti kytevä näivettyminen. Se ei käy.

Puolueiden väliset neuvottelut talouden tasapainottamisesta sujuivat hyvän yhteistyön merkeissä. Vuoden aikana saimmekin sopeutettua talouttamme merkittävästi, mutta sopeutuksen tie ole vielä valitettavasti ohi. Jotta voimme välttyä sopeuttamiselta tulevaisuudessa, tarvitsemme työllisyyden kasvua ja kaupunkimme pito- ja vetovoiman kasvua. Tästä syystä suhtaudun lähtökohtaisesti myönteisesti erilaisiin kaupunkikehityshankkeisiin, jotka lisäävät taloudellista toimeliaisuutta ja työllisyyttä.

Kevään aikana Oulun yliopisto kertoi suunnitelmastaan rakentaa keskustakampus kaupunkimme keskustaan. Olen pitänyt yliopiston perusteluja vakuuttavina: nykyisen Linnanmaan kampuksen tilakustannukset nousevat tulevaisuudessa voimakkaasti, ja jos niitä ei saada paremmin kuriin, yliopisto joutuu supistamaan toimintaansa. Koska keskustakampuksen rakentaminen on arvioitu taloudellisesti mielekkääksi vaihtoehdoksi Linnanmaan kampuksen peruskorjaukseen verrattuna, kannattaa suunnittelu aloittaa puhtaalta pöydältä. Keskustasijainnin on arvioitu lisäävän yliopiston vetovoimaa, ja merkittävä työ- ja opiskelukeskittymä kaupunkimme keskustassa lisäisi myös keskustan elinvoimaa. Win-win-win siis. Jos ehdotus tuntuu intuitiivisesti hullunkuriselta, kannattaa muistaa, että sitä ei tehdä vastaamaan lähivuosien vaan lähivuosikymmenien haasteisiin, jotka pienenevät ikäluokat synnyttävät.

Korona vaikeutti kuntatalouden tilannetta merkittävästi. Vihreät vastusti keväällä henkilöstön laajoja lomautuksia, koska valtioneuvosto oli vedonnut kuntiin välttää niitä. Näkemyksemme mukaan laajat lomautukset olisivat sekä syventäneet kriisiä että heikentäneet alueemme ostovoimaa hetkellä, jolloin yritykset kamppailivat eloonjäännistä. Lomautuksilta vältyttiin, ja puolueet sopivat keskenään uusista sopeutuksista, joiden vaikutukset ehditään arvioida paremmin. Hätiköityjä ja äkillisiä säästöpäätöksiä on syytä välttää, koska ne voivat tulla kalliiksi.

Syyskauden keskustelua herättänein asia koski Oulun Tilapalveluiden ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistusta, jota kannatin. Omassa päätöksenteossani ratkaisevaa oli, että Oulun Tilakeskuksen suurin asiakas on sivistys- ja kulttuuripalvelut, johon kohdistuu valtavat säästöpaineet. Jos säästöjä ei olisi toteutettu ulkoistuksella, ne olisi pitänyt kohdentaa muualle – todennäköisesti kohteisiin, jotka suoraan heikentäisivät kasvatuksen ja koulutuksen laatua. Tällaista riskiä en halunnut ottaa. Päätös ei ollut lainkaan helppo, mutta on aina muistettava miettiä vaihtoehtoa – hupenevien taloudellisten resurssien vuoksi sellaista vaihtoehtoa ei ole, jossa mikään ei muutu ja kaikki säilyy ennallaan. Edellä mainittu koskee omaa päättelyketjuani, ja ymmärrän myös sen, miksi monet muut päätyivät toisenlaisiin johtopäätöksiin.

Edellä mainittu asiakokonaisuus syöksi puolueiden välisen yhteistyön raiteiltaan, ja talousarvioneuvottelut olivat vaikeat. Vihreät kannatti, että ansiotuloveroa olisi nostettu kaupunginjohtajan esittämän yhden prosenttiyksikön verran, mutta kaupunginvaltuusto päätyi vain puolen prosenttiyksikön korotukseen. Kaupunginvaltuusto päätti myös leikata – budjettiriihessä jo sovitun lisäksi – Oulun Teatterin tukea ja pyöräbaanainvestointeja. Vihreät katsoi, että teatterista leikkaaminen heikentää mahdollisuuksiamme menestyä kulttuuripääkaupunkihankkeessa ja heikentää kaupunkimme vetovoimaa. Mielestämme kaikki suunnitellut pyöräbaanainvestoinnit olisi kannattanut tehdä juuri nyt, koska valtio koronaelvyttää anteliaasti ja maksaa hankkeista puolet. Pyöräbaanainvestoinnit ovat luonteeltaan pyöräverkoston korjausvelan hoitamista, ja nyt ne investoinnit jäävät odottamaan aikaa, jolloin valtion koronaelvytys on päättynyt.

Olen päättänyt asettua ehdolle myös seuraavissa kuntavaaleissa. Jos tulen valituksi, aion toimia kaupunginvaltuustossa sen puolesta, että niukkenevat resurssit käytetään niin, että ne tuottavat mahdollisimman suurta hyvinvoinnin kasvua. Lisäksi tarvitsemme myös työllisyyden ja tuottavuuden kasvua, jotta voimme joskus jakaa muutakin kuin niukkuutta. Minua on kritisoitu liiallisesta talouden merkityksen korostamisesta, mutta on hyvä muistaa, että talouden kehityksen suunta on kausaliteettisuhteessa hyvinvoinnin kehityksen suunnan kanssa.

Sivakka-konserni

Sivakka otti käyttöön yhteiskäyttöautot, joista Sivakan hallitus päätti edellisvuonna. Keräämme kokemuksia niiden käytöstä ja päätämme sen jälkeen jatkosta.

Loppukesästä pystyimme käymään Tuusulan Asuntomessuilla. Valikoimme tutustumiskohteiksi erityisesti puurakennuskohteita.

Sivakan asuntotuotantonnon volyymi oli viime vuonna aiempia vuosia korkeampaa ja se jatkuu sellaisena myös tänä vuonna.Kuntien vuokra-asuntoyhtiöillä on merkittävä vastasyklinen rooli: meidän kannattaa rakentaa juuri nyt, koska se on meille edullista. Sivuvaikutuksena ylläpidämme omalta osaltamme rakennusalan työllisyyttä matalasuhdanteessa.

Kansalaisaktivismi

Pride-tapahtumiin osallistuminen on ollut minulle jokavuotinen perinne, mutta koronan vuoksi ne jäivät kokonaan väliin. Toivottavasti voimme järjestää niitäkin mahdollisimman pian.

Muuta

Kirjoitin harvakseltaan Facebookiin, mutta Twitteriin samaan rytmiin kuin ennenkin. Lisäksi päivitin Instagramiin sekä henkilökohtaisia että poliittisia kuulumisiani. Kirjoitin blogiini seitsemän kertaa.

Kirjoitin Kalevaan kolme mielipidekirjoitusta: keväällä keskustakampuksesta ja vihreästä koronaelvytyksestä sekä syksyllä vielä kerran keskustakampuksesta

Viimeistelin Oulun avoimessa yliopistossa aloittamani kauppatieteiden ja elämänkatsomustiedon perusopinnot. Keväällä aloitin Helsingin avoimessa yliopistossa taloustieteen perusopinnot.

Koronaeristyksen aikana olen huomannut, että minusta on ihan mukavaa viettää aikaa yksin. Sen myötä olen lukenut vuoden aikana valtavan määrän kirjoja. Kaunokirjallisuuden osalta olen keskittynyt 1900-luvun saksalaiseen kaunokirjallisuuteen, joka sijoittuu Weimarin tasavaltaan, Kolmanteen valtakuntaan, nuoreen liittotasavaltaan ja 80-luvun Itä-Saksaan. Saksan historia on synkkyydestään huolimatta mielenkiintoisimpia harrastuksiani, ja pari viikkoa ennen koronasulkua ehdin käydä Auschwitzissa. Tietokirjallisuuden osalta suosikkiaiheeni on ollut talous ja sosialidemokraattien elämäkerrat.

Sidonnaisuudet

Työskentelin vuodesta syksystä 2015 kesään 2020 viestintäasiantuntijana Oulun yliopiston ylioppilaskunnassa. Se on yliopisto-opiskelijoiden edunvalvontajärjestö. Kesällä aloitin työn Oulun yliopistossa viestintäasiantuntija, jonka vastuulla on yliopiston sosiaalisen median kanavien systemaattinen laadunhallinta ja koordinointi. Pidin keskustakampusta hyvänä ideana jo ennen työpaikan vaihtoa, mutta on myönnettävä, että työsuhteen vuoksi yliopiston tulevaisuuden menestys kiinnostaa minua entistäkin enemmän.

Vuoden 2020 poliittinen toimintakertomus
Merkitty:                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *